Regionalni webinar "Turizam - novi početak"

20.04.2020. 12:50 / Izvor: Akta.ba
Regionalni webinar 'Turizam - novi početak'

Industrija turizma je suočena sa krizom koja je u kratkom roku dovela do velikih ekonomskih i društvenih posljedica

Poslovna akademija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu organizuje

Regionalni webinar „Turizam - novi početak"

Ponedjeljak, 27.04.2020. u 11.00. Očekivano trajanje 150 minuta.

Webinar je besplatan i može se pratiti bez prethodne registracije putem linka.

Pristup se ostvaruje kroz web browser i nije potrebno instalirati dodatne aplikacije.

Industrija turizma je suočena sa krizom koja je u kratkom roku dovela do velikih ekonomskih i društvenih posljedica. U manje od osam sedmica 83% svjetskih destinacija je uvelo mjere ograničenja putovanja. Prema procjenama Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pad turističkih dolazaka na globalnom nivou će biti između 20% i 30%, odnosno između 290 i 440 miliona dolazaka, ali se može očekivati da će pad biti i veći. Prema istraživanjima provedenim u Sarajevu, turistički radnici smatraju da se turistička sezona 2020.godine može smatrati neuspjelom, te 80% njih očekuje smanjenje obima poslovanja između 61% i 100%. Imajući u vidu integrativnu prirodu turizma i povezanost sa drugim sektorima, negativni efekti u industriji turizma će se direktno reflektovati i na druge oblasti, te na ukupnu zaposlenost i ekonomski rast.

Krizu treba posmatrati i kao izazov. Pored potrebe za uključenjem javnog sektora u očuvanje ekonomskih aktivnosti i radnih mjesta, nužnim se čini i zahtjev za drugačijim promišljanjem i promjenom postojećih poslovnih modela u cilju oporavka i dugoročnog uspjeha turističkih biznisa. Naziv webinara simbolično ukazuje na potrebu novog pristupa i novog početka za turizam u regiji. Stoga je cilj webinara „Turizam - novi početak" da kroz izlaganja panelista - uglednih regionalnih eksperata i turističkih radnika, potakne diskusiju o pravcima budućeg razvoja i mogućim rješenjima za prevazilaženje posljedica krize.

Panelisti:

Almir Peštek, Bosna i Hercegovina, profesor i konsultant, Ekonomski fakultet u Sarajevu, Mili Bijavica, Bosna i Hercegovina, direktor Fortuna Tours doo Mostar i predsjednik Strukovne grupacije ugostiteljstva i turizma pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Berina Bajrović, Bosna i Hercegovina, izvršna direktorica Europa doo Sarajevo - hoteli Europe, Holiday, Art, Astra i Astra Garni, Azra Džigal, Bosna i Hercegovina, predsjednica Turističke zajednice KS, Maja Uran Maravić, Slovenija, profesorica turizma i konsultantica, Fakulteta za turistične študije - Turistica Portorož, Damir Krešić, Hrvatska, direktor Instituta za turizam Zagreb, Goran Rihelj, Hrvatska, osnivač turističkog portala Hrturizam.hr, Smiljana Pivčević, Hrvatska, pročelnica Katedre za Turizam i gospodarstvo, Ekonomski fakultet Split, Nedo Pinezić, Hrvatska, savjetnik za obiteljski turizam i utemeljitelj Hrvatske udruge za obiteljski smještaj pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Ranko Jovović, Crna Gora, predsjednik Odbora udruženja turizma pri Privrednoj komori Crne Gore, Slavica Vukčević, Crna Gora, izvršna direktorica Montenegro Adventures.

Moderatorica: Jasna Kovačević, profesorica, Ekonomski fakultet u Sarajevu .

Više informacija:

prof. dr Almir Peštek, almir.pestek@efsa.unsa.ba

Pokrovitelj događaja je Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave