Webinar: Novi zakon o PDV-u

12.10.2021. 08:25 / Izvor: Akta.ba
webinar

Webinar se organizuje u dva termina: • 21.10.2021 • 28.10.2021

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je na svojoj 53. sjednici održanoj 21.09.2021. godine, razmatrajući tekst Prednacrta Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, dao saglasnost Upravi za indirektno oporezivanje za provođenje dalje procedure međuinstitucionalnih i javnih konsultacija i pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija BiH. To znači da je navedeni Prednacrt putem web portala ekonsultacije.gov.ba dostupan za komentare, sugestije i primjedbe od strane zainteresovane javnosti, a najviše od strane poreskih obveznika i njihovih računovođa, koji u svom svakodnevnom radu primjenjuju odredbe Zakona o porezu na dodatnu vrijednost. Proces javnih konsultacija je jedan od koraka na putu ka usvajanju novog Zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Kako bi vam olakšali javnu raspravu i upoznali vas sa novostima koje donosi novi Zakon o porezu na dodatnu vrijednost, kao i načinima davanja primjedbi, prijedloga i sugestija B4B organizuje webinar na temu:

NOVI ZAKON O POREZU NA DODATNU VRIJEDNOST

Predavači na webinaru biće čelni ljudi iz Uprave za indirektno oporezivanje, koji učestvuju u izradi i primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i to:

1.Muharem Mašinović-pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje za Sektor za poreze i koorinator Radne grupe za izradu zakonodavstva iz oblasti PDV-a,

2.Sedin Mešinović-šef Odsjeka za reviziju i kontrolu u Sektoru za poreze,

3.Milica Vidović-šef Odsjeka za obradu poreskih prijava u Sektoru za poreze,

4.Vinko Skoko-šef Odsjeka za kontrolu velikih poreskih obveznika u Sektoru za poreze.

Zakon o porezu na dodatnu vrijednost je donesen davne 2005. godine. U svojoj primjeni od 01.01.2006. godine do danas pretrpio je veoma mali broj manjih izmjena uz istovremeno veliki broj žalbenih i sudskih postupaka uzrokovanih različitim tumačenjima njegovih odredbi. U proteklom periodu od strane raznih udruženja i organizacija je pokretano više inicijativa za izmjenu važećeg Zakona o porezu na dodatnu vrijednost. Imajući u vidu zahtjeve i prijedloge iskazane kroz prethodno navedene inicijative, te prisutnost i drugih razloga koje je UIO u upravnim i drugim postupcima uočila i na koje je u žalbenim i sudskim postupcima ukazano, uočena je potreba značajnog broja izmjena odredaba sadašnjeg zakona, te je sve navedeno dovelo do toga da je u ovom slučaju bilo potrebno pristupiti izradi skroz novog Zakona porezu na dodatnu vrijednost.

Cilj webinara na temu: "NOVI ZAKON O POREZU NA DODATNU VRIJEDNOST" koji organizuje konsultantska agencija B4B je da učesnicima predstavi rješenje pojedinih inicijativa i pojedinih slučajeva koji su u praksi, zbog zakonskih nedorečenosti, izazivali različita tumačenja i dileme u provođenju važećeg Zakona i Pravilnika, odnosno da se jasno ukaže na nova pravila u načinu obračuna, prijavljivanja i plaćanja PDV-a koje nam donosi novi Zakon o porezu na dodatnu vrijednost.

Novi Zakon o porezu na dodatnu vrijednost donosi novi prag za obavezan ulazak u sistem PDV-a u iznosu od 75.000 KM, a zatim i novu proširenu definiciju poreskog obveznika, jasnije definisanje mjesta prometa usluga, promjene kod oslobađanja od obračuna PDV-a, promjene kod priznavanja prava na odbitak ulaznog PDV-a za izvoznike, prestanak obaveze dostavljanja obrasca D-PDV (dodatak uz PDV prijavu) i td.

Učesnicima će na webinaru biti predstavljene najznačajnije promjene koje donosi novi Zakon o porezu na dodatnu vrijednost, kao što su:

•         Nova definicija poreskog obveznika;

•         Nova pravila kod PDV registracije;

•         Nova evidenciona prijava;

•         Uvođenje instituta prenosa obaveze plaćanja (uvoz električne energije, ino usluge, postupak stečaja i sl.)

•         Preciziranje mjesta prometa usluga;

•          Oporezivanje nedovršenih i upotrebljavanih građevinskih objekata;

•         Ukidanje posebne šeme u građevinarstvu;

•         Novi poreski tretman prenosa poslovne imovine poreskog obveznika;

•         Poreski tretman međunarodnih ugovora i donacija;

•         Uslovi za oslobađanje od plaćanja PDV-a kod uvoza robe;

•         Promjene kod ispunjavanja uslova za oslobađanje od PDV-a kod izvoza dobara;

•         Nova pravila za utvrđivanje dozvolj enog rashoda;

•         Nova pravila za utvrđivanje rashoda robe sa isteklim rokom trajanja.

Imajući u vidu aktuelnost i značaj donošenja i primjene novog Zakona o porezu na dodatnu vrijednost angažovali su stručnjake iz Uprave za indirektno oporezivanje da detaljno objasne nova pravila u načinu obračuna, prijavljivanja i plaćanja PDV-a koje nam donosi novi Zakon o porezu na dodatnu vrijednost.

Webinar se organizuje u dva termina: • 21.10.2021 • 28.10.2021

Registraciju možete izvršiti na našoj web stranici: https://www.b4b.systems/webinarpdvzakon

Cijena kotizacije zavisi od datuma uplate:

•          89 KM za uplate do 18.10.2021

•          99 KM za uplate od 19.10.2021

PREUZMI DOKUMENT:
agenda_webinar.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave