nLogic Advisory

Obuka za lica koja će raditi energijske audite u KGH sistemima

09.02.2023. 08:14 / Izvor: Akta.ba
kgh sistemi

Program stručnog osposobljavanja i usavršavanja lica za vršenje redovnih energijskih audita sistema grijanja i sistema klimatizacije.

Na osnovu čl. 29. st. (3) i (4), Zakona o energijskoj efikasnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“, broj 22/17) u daljem tekstu „Zakon“, a u vezi s članom 1. stav (5) Uredbe o provođenju audita i izdavanja energijskih certifikata („Službene novine FBiH“, broj 87/18) u daljem tekstu „Uredba“, ministar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI) donio je Pravilnik o redovnom energijskom auditu sistema grijanja i sistema klimatizacije („Službene novine FBiH“, broj 67/22) u okviru kojeg su donešene i smjernice za stručno osposobljavanja i usavršavanja za vršenje redovnih energijskih audita sistema grijanja i sistema klimatizacije.

nLogic Sarajevo je prvo ovlašteno pravno lice od strane Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za sprovođenje stručnog osposobljavanja i usavršavanja lica koja će raditi na izradi redovnih energijskih audita sistema grijanja i sistema klimatizacije (KGH sistemi).

Redovnim energijskim auditom KGH sistema, utvrđuju se energijske karakteristike KGH sistema, vrši procjena efikasnosti tih sistema i poređenje njihove instalisane snage sa stvarno potrebnom snagom izvora energije za grijanjem i/ili klimatizacijom, te predlažu mjere za tehnoekonomski povoljno poboljšanje energijskih karakteristika KGH sistema. Prijedlog mjera sadrži i analizu energijskih, ekonomskih i okolinskih benefita svake predložene mjere. Vremenski intervali obavljanja redovnih energijskih audita sistema grijanja određuju se u zavisnosti od ukupne instalisane snage kotlova i izvedbe načina praćenja i regulacije rada sistema, a za sisteme klimatizacije određuje se u zavisnosti od načina pripreme vazduha i nominalnoj snazi sistema i izvedbe načina praćenja i regulacije rada sistema.

Redovni energijski audit KGH sistema provodi isključivo ovlašteno fizičko ili pravno lice na osnovu pravila struke, objektivno i potpuno nezavisno, u skladu sa Zakonom, Uredbom i Pravilnikom.

Ko je u obavezi sprovoditi energijske audite KGH sistema?

Vlasnik zgrade i/ili objekta, ili posebnog dijela zgrade/objekta sa ugrađenim:

  1. sistemom centralnog grijanja na bazi tečnih, gasovitih ili čvrstih goriva, nominalne snage više od 20 kW ili
  2. sistemom za klimatizaciju nominalne snage 12 kW ili više.

Kome je Program namjenjen?

U zavisnosti od toga da li lice koje pohađa program stručnog osposobljavanja ima namjeru da se ovlasti kao fizičko lice za vršenje redovnih energijski audita KGH ili kao pravno lice, razlikuju se  Klasa 1 i Klasa 2.

klasa1

 

Uslovi za pohađanje programa

Program obuke se istovremeno organizuje za Klasu 1 i Klasu 2, s tim da polaznici ne mogu u jednom organizovanom programu slušati oba dijela, jer je preduslov za pristupanje dijelu programa Klase 2 položen ispit za Klasu 1. Prema navedenom razlikuju se sljedeći uslovi:

klasa 2

 

Kandidati koji uspješno završe Program stručnog osposobljavanja, dobijaju Uvjerenje izdato od strane Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije kojim se kvalifikuje kao stručno lice i ulazi u registar ovlaštenih auditora FMERI.

Više informacija u vezi sa Programom obuke možete dobiti putem:

Zainteresovanost za pohađanje Programa obuke možete dostaviti putem prijavnog obrasca.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave