Sunčana strana znanja

ProCredit i Comtrade organizuju besplatne edukacije o solarnim elektranama

15.02.2023. 12:23 / Izvor: Akta.ba
sunčana strana

Besplatne edukacijske i info sesije u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci.

Procjenjuje se da će tržište za usluge instalacije solarnih elektrana u Bosni i Hercegovini u narednih pet godina biti vrijedno značajnih 585 miliona KM. Prelazak sa tradicionalnih na obnovljive izvore energije je, naime, ubrzan zbog niza okolnosti, poput dramatičnih promjena na tržištu energenata ali i sve veće svijesti i privrednika i fizičkih lica o neminovnosti energetske transformacije.

Nadalje, finansiranje izgradnje solarnih elektrana je danas daleko jednostavnije uz profesionalnu podršku ProCredit Bank, dok Comtrade Distribution, kao kredibilan partner za kompletna rješenja za solare, funkcionira kao one-stop-shop za sve od solarnih panela, preko invertera i akumulacijskih baterija, do konstrukcija za montažu panela i  EV punjača.

Pridodamo li svemu ovome još i očekivanu primjenu novog Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta, kojim će postupak za ishodovanje dozvola za solarne elektrane biti znatno olakšan, na tržištu se upravo sada stvaraju gotovo idealni uslovi za instalaciju ovih elektrana, uključujući sve vezane aktivnosti. 

Informacija - karika koja nedostaje 

Ipak, unatoč svemu ovome, kompanije i fizička lica zainteresirana za ovu vrstu aktivnosti bilo u svojstvu investitora ili kao instalateri elektrana, imaju prilično ograničen bazen informacija. Da biste sklopili realnu sliku o tržišnim promjenama i potrebama ove vrste neophodno je mukotrpno pretraživanje, a potom i filtriranje mnoštva različitih tekstova i video materijala. 

Besplatne edukacijske i info sesije u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci

Da bi osigurali sve informacije na jednom mjestu ProCredit Bank i Comtrade Distribution organiziraju edukacije "Sunčana strana znanja". Zainteresiranost za ranije organizirane slične  prezentacije je jasno pokazala da je upravo ovakav način distribucije informacija, gdje na jednom mjestu možete saznati sve što vas zanima o solarnim elektranama, njihovoj instalaciji i finansiranju, najprihvatljiviji i fizičkim licima i kompanijama. Stoga, informativne sesije će biti održana u četiri grada, i to po sljedećem rasporedu:

  • Mostar, Intera Tehnološki Park, 20.02. (ponedjeljak),
  • Sarajevo, Hotel Hills, 21.02. (utorak)
  • Tuzla, Hotel Melain, 22.02. (srijeda)
  • Banja Luka, Hotel Integra, 23.02. (četvrtak)

Zainteresirani će svoje mjesto osigurati putem online prijave. Važno je napomenuti da se radi o potpuno besplatnim edukacijama za koje vlada veliko interesovanje dok je broj mjesta ograničen, pa je prijavu potrebno poslati što prije. Prijave poslane u decembru su još uvijek validne. Također, cilj ovih info sesija je generalna edukacija, a ne izdavanja certifikata i kvalifikovane dokumentacije. Motiv organizatora je pokrenuti razgovor o ovoj važnoj temi i potaknuti razmišljanje o kvalifikaciji ili prekvalifikaciji instalatera solarnih elektrana, ali i pružiti kompletnu informaciju o instalaciji elektrana podjednako privrednicima i zainteresiranim fizičkim licima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave