Na Agromediteranskom fakultetu

Radionica o talijanskim sortama trešnje u submediteranskoj Hercegovini

02.03.2023. 14:50 / Izvor: Fena
Trešnja

Radionica u okviru projekta „Istraživanje karakteristika talijanskih sorti trešnje na prostoru submediteranske Hercegovine” održat će se u petak, 3. ožujka

Radionica u okviru projekta „Istraživanje karakteristika talijanskih sorti trešnje na prostoru submediteranske Hercegovine” održat će se u petak, 3. ožujka, na Agromediteranskom fakultetu Univerziteta ''Džemal Bijedić''.

Inače, projekt „Istraživanje karakteristika talijanskih sorti trešnje na prostoru submediteranske Hercegovine” bavi se komparativnim istraživanjima fenoloških, morfoloških i tehnoloških karakteristika devet perspektivnih talijanskih kultivara trešnje.

Trešnja je izuzetno tražena voćna vrsta na globalnom planu. Sortiment trešnje u Bosni i Hercegovini je zastario i prevladan, te su domaći plantažni proizvođači nekonkurentni na domaćem, a posebno na zahtjevnom inozemnom tržištu.

U ovom projektu se analiziraju i podloge trešnje koje omogućavaju gustu sadnju i znatno smanjenje broja osoba koje sudjeluju u berbi. To je danas gorući problem zbog konstantnog nedostatka radne snage posebno one kvalificirane, priopćeno je s Agromediteranskog fakulteta Univerziteta ''Džemal Bijedić''.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave