Mladi nastavljaju voditi Mostar u smjeru pametnog grada

16.11.2016. 11:22 / Izvor: Akta.ba
Mladi nastavljaju voditi Mostar u smjeru pametnog grada

INTERA Tehnološki Park u suradnji sa CityOS Foundation nastavlja s implementacijom CityOS programa.

INTERA Tehnološki Park u suradnji sa CityOS Foundation nastavlja s implementacijom CityOS programa. Cilj programa je spojiti znanje i motivaciju mladih ljudi s potrebama koje se ukazuju na tržištu što će rezultirati stvarnim rješenjima koja koriste najnoviju tehnologiju.

Nakon što su krajem listopada prošli radionice i sudjelovali na prvom mostarskom CityOS hackathonu, 20-ak mladih osoba nastavilo je raditi na razvoju svojih softverskih i hardverskih rješenja za probleme koje su iznijela četiri hercegovačka poduzeća – Anđelić d.o.o., Hepok d.d., Hercegovinalijek d.o.o. i HP Investing d.o.o.

Tijekom tromjesečnog programa, za sudionike je osiguran prostor za rad te im je na korištenje dan i INTERA FabLab u kojem imaju pristup najsuvremenijoj opremi potrebnoj za razvoj rješenja. Kako bi poduzećima ponudili što kvalitetnija rješenja, timovi mogu koristiti 3D printere, svu elektroničku opremu te laserske rezače, ali i prisustvovati tehničkim i startup radionicama na kojima od stručnjaka mogu naučiti vještine neophodne za uspjeh njihovog projekta. Angažirani treneri timovima su dostupni u svakom trenutku te im nesebično pružaju svu tehničku, marketinšku i poslovnu podršku. U program se, od samog početka, uključio i Fakultet informacijskih tehnologija, ali i Agromediteranski fakultet u čijim će se staklenicima odvijati nekoliko programskih aktivnosti.

CityOS je samo jedan u nizu programa koje INTERA Tehnološki Park organizira kako bi pozitivno utjecao na širu zajednicu, poglavito studente i mlade nezaposlene osobe. Ovim programom želi se stvoriti uspješno okruženje za mlade ljude koji će svojim znanjem i vještinama omogućiti da Mostar i okolica sustignu, ali i nadmaše svjetski nivo tehnološkog razvoja. Prvi CityOS hackathon u Mostaru pokazao je kako postoje mladi koji posjeduju dovoljno vještina, znanja i motivacije da doprinesu razvoju Mostara. Možda se već za tri mjeseca ovaj grad pridruži pametnim gradovima u svijetu.

CityOS program podržalo je Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, USAID (projekt Partnership for Innovation) i Grad Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti