Državna tajna

Džubur: Potpuno haotično stanje u robnim rezervama, potreban novi zakon

29.02.2024. 08:11 / Izvor: Federalna.ba
Džubur

Naše robne rezerve su, nažalost, u poprilično lošem stanju, kazao je Ahmed Džubur, profesor na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru.

Naše robne rezerve su, nažalost, u poprilično lošem stanju, kazao je Ahmed Džubur, profesor na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru, gostujući u emisiji Odgovorite ljudima na FTV-u.

"U Federaciji BiH postoji Federalna direkcija robnih rezervi i sedam kantonalnih direkcija. Direkcije u HNK-u, ZHK-u i BPK-u ne postoje, dok je u SBK-u formirana 1998., ali ne funkcioniše. Ovdje imamo jedan apsurd da su normativi za rad i formiranje robnih rezervi iz ratne 1995. godine, znači potpuno neprimjerene za sve druge situacije, osim ratnog stanja, poput stanja tržišnih poremećaja, pandemije i raznih elementarnih nepogoda", podsjetio je on.

Robne rezerve FBiH trebaju funkcionisati na način da se donose srednjoročni, petogodišnji planovi, kaže Džubur, a onda na osnovu toga i godišnji.

"Nijedan srednjoročni plan nije urađen od 1995. godine i imamo potpuno haotično stanje u robnim rezervama. I revizija je konstatovala da je funkcija federalnih i kantonalnih robnih rezervi da formira stanje robnih strateških rezervi pri čemu 47 posto otpada na prehrambene proizvode, a 53 na sve drugo. Imamo situaciju koja se u pandemiji pokazala - da u izvanrednim stanjima imamo ogromne poremećaje na tržištu. Revizija je konstatovala da zbog nedostatka roba i koordinacije između federalnih i kantonalnih robnih rezervi uopšte nemamo bilans koliko robnih rezervi strateških roba postoji", smatra on.

Poručio je da se "haotično stanje mora prevazići donošenjem novog zakona o robnim rezervama".

Robne rezerve moraju biti regulator tržišnih poremećaja – one to nisu, tvrdi Džubur.

"U ovom slučaju imamo nešto što je potpuno drugačije nego u regiji. Robne rezerve i rad Federalne direkcije su proglašeni državnom tajnom. Praktično - ako pitate šta imamo u robnim rezervama - reći će vam to je državna tajna", zaključio je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti