Dvodnevni trening o važnosti posjedovanja standarda ISO 9001

24.02.2014. 13:51 / Izvor: eKapija.ba
Dvodnevni trening o važnosti posjedovanja standarda ISO 9001

Pored konsultanata, ovaj trening namjenjen je i promotorima i zaposlenicima kompanije koje već djeluju ili će djelovati u budućnosti kao predstavnici sistema upravljanja kvalitetom.

Dvodnevni trening konzultanata u organizaciji projekta “Podrška za uvođenje sistema upravljanja kvalitetom u BiH (EU-QMS)“, održati će se 03. i 04. marta u Tuzli u hotelu "Tuzla". Pored konsultanata, ovaj trening namjenjen je i promotorima i zaposlenicima kompanije koje već djeluju ili će djelovati u budućnosti kao predstavnici sistema upravljanja kvalitetom. Ovo je posljednji u nizu od 5 do sada organizovanih treninga koji su se održavali u Mostaru, Istočnom Sarajevu, Banja Luci i Brčkom.

Učesnici treninga će imati priliku da saznaju koje su pogodnosti posjedovanja međunarodno priznatog standarda ISO 9001. Neke od njih su poboljšanje poslovne sposobnosti i produktivnosti, povećanje zadovoljstva klijenata, stvaranje mogućnosti za osvajanje novih tržišta i uvećanje udjela na postojećem tržištu, sticanje i/ili učvršćivanje poslovnog povjerenja kod poznatih i što je još važnije potencijalnih klijenata te usmjerenost na ostvarivanje poslovnih ciljeva i očekivanja klijenata.

Serija standarda ISO 9000:2008 sastoji se iz četiri standarda: ISO 9000 – osnove i rječnik, ISO 9001 – zahtjevi, ISO 9004 – smjernice za poboljšanje performansi i ISO 19011 – smjernice za sprovođenje provera sistem. Ovu seriju standarda podžava čitav niz standarda tz. serije ISO 10000. Menadžment sistem za upravljanje kvalitetom je upravljačko sredstvo, odnosno sistem pomoću kojeg menadžment na organizovan i konzistentan način ostvaruje planirane ciljeve organizacije u pogledu kvaliteta proizvoda/usluga i kompletnog poslovanja. Organizaciona struktura, odgovornost subjekata u organizaciji, procesi i resursi potrebni za upravljanje sistemom su sastavni dijelovi sistema.

Vrlo je bitno znati da menadžment ove principe može koristiti kao okvir za usmjeravanje organizacije u pravcu poboljšanja performansi. ISO 9001 je pogodan za sve organizacije koje žele da poboljšaju način upravljanja, bez obzira na veličinu ili djelatnost organizacije. Pored toga, ISO 9001 je kompatibilan sa drugim standardima sistema menadžmenta. Svrha ovog standarda je povećanje efikasnosti organizacije kroz primjenu procesnog pristupa. Njegova prednost je obezbjeđenje veza između pojedinačnih procesa, sektora i njihove interakcije. Ovakav model povećava poverenje klijenata u proizvod/uslugu i vodi ka boljem pozicioniranju na tržištu.

Za više informacija i registraciju, posjetite www.euqms.ba. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave