Visinski radovi: Koliko je bitna zaštita na radu?

28.02.2020. 16:32 / Izvor: Akta.ba
Visinski radovi: Koliko je bitna zaštita na radu?

Nalazimo se u vremenu kada je tehnika i tehnologija toliko uznapredovala, a mi još uvijek stojimo u mjestu.

Koliko je bitna zaštita na radu, pravilan pristup problemu ali i odgovarajuća osposobljenost radnika?! 

Nalazimo se u vremenu kada je tehnika i tehnologija toliko uznapredovala, a mi još uvijek stojimo u mjestu. Protokom vremena dolazi do novih tehnoloških procesa koji nisu dovoljno istraženi i ergonomski prilagodljivi čovjeku i radnoj sredini. Jedna od takvih brzo rastućih djelatnosti je i sam građevinski sektor koji ima različita djelovanja i opasnosti, jedna od opasnosti je i sam rad na visini.

Rad na visini se smatra poslom sa povečanim rizikom i zauzima visoku poziciju po povredama na radu, profesionalnim oboljenjima i smrtnim ishodima. Povrede na radu i profesionalne bolesti su praćene odsustvom sa posla, čime se stvaraju troškovi i izdatci zbog zastoja u proizvodnji a određena sredstava se izdvajaju za liječenje povijeđenog, naknade i njegova zarada pada na teret poslodavca i fondova zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Trendovi visoke gradnje osjete se i u Bosni i Hercegovini. Gradnja visokih objekata, kao što je slučaj u svijetu, može se vidjeti u Sarajevu. Građevina od 44 sprata samo govori u prilog činjenici da će se u budućnosti graditi „sve više“.

S druge strane trend visoke gradnje u svijetu prate mjere zaštite na radu koje se razvijaju i unapređuju kako se i sama gradnja razvija. Ipak u Bosni i Hercegovini to nije slučaj. Aktuelni Zakon o zaštiti na radu je iz SFR Jugoslavije. Novi zakon još uvijek čeka usvajanje, a sa zakonom u mjestu stoje brojna unapređenja u svijetu zaštite na radu. Danas nažalost, mjere zaštite na radu se svode na puko poštivanje procedura, stanje same zaštite radnika je na jako niskom nivou. Realnost je da radnici često rade u raznim oblicima rizičnih situacija, daleko od potrebnih uslova sigurnosti i zaštite. Takođe, mjere zaštite i standardi, koji su prisutni u EU, kod nas nisu poznati a ni verifikovani.

Takav je slučaj i u oblasti rada na visini. Još uvijek su na snazi mjere iz SFRJ dok je ova oblast u EU daleko otišla naprijed i po pitanju boljih mjera zaštite i po pitanju razvoja i standardizacije opreme i tehnologije. Tako u modernom svijetu rad na visini su regulisani preko par svjetskih organizacija koje bave radom na visini (IRATA, FISAT, SPRAT). Ove organizacije su razvile jasne i striktne procedure rada na visini, te iste prenose kroz svoje škole, koje su priznate u cijelom razvijenom svijetu.

Kompanija VIP Design d.o.o. pobrinula se da učesnici radionice mogu vidjeti kakvo je pravilano i sigurno radno okruženje iz oblasti rada na visini.

Visinski radovi su dio kompanije VIP Design d.o.o. i nastaje kao odgovor izraženim potrebama današnje visoke gradnje za izvođenjem radova i pružanja usluga servisa na teško pristupačnim radnim pozicijama. Lidersku poziciju u radu na visini su stekli profesionalnim odnosom i širokim spektrom usluga:

- Održavanje stambenih i industrijskih objekata  

- Čišćenje vanjsko i unutrašnje

- Sanacija termo i strukturalnih fasada,  zamjena fasadnih stakala,

- Montaža reklama, konstrukcija, rešetkastih stubova, antenskih sistema, dimnjaka i  oluka

- Održavanje saobraćajnica ( čišćenje nestabilnih kosina i postavljanje zaštitinih mreža )

- Mašinsko i manuelno čišćenje silosa i cijevi

- Viseće radne platforme - prodaja i najam  

- Podizanje vangabaritnih tereta ( visina podizanja 300m, težina podizanja do 2000kg )

- Obuka za rad na visini

- Periodični pregled opreme za rad na visini

- Savjetovanje, prodaja i najam opreme za rad na visini

- Prodaja i ugradnja trajnih sistema za zaštitu od pada

Zavisno od situacije na objektu, radnim pozicijama pristupa se uz pomoć: užata i tehnika industrijskog alpinizma, visećih radnih platformi, pokretnih radnih dizalica sa korpom, skela i merdevina.

Djelatnici kompanije VIP Design d.o.o. posjeduju EU certifikate za rad na visini i kao kompanija rade po istim sigurnosnim standardima koji se primjenjuju u zemljama EU.

Uz znanje koje danas posjeduju, maksimalnu predanost i sigurnosti na radu, može se dodati i ogromno iskustvo koje su stekli kroz mnoge projekte i izazove.

Kompanija VIP Design d.o.o. se već dugi niz godina bavi raznim oblicima rada na visini. Ujedno ova kompanija je u svoju poslovnu politiku ugradila sigurnosne standarde i procedure organizacije IRATA, a koja je najveća svjetska organizacija iz oblasti rada na visini. Svakodnevno se primjenjuju iste mjere zaštite, iste procedure. Jednostavno, nema veze u kojem dijelu svijeta radite, sigurnost mora biti na prvom mjestu. U zadnje tri godine, djelatnici VIP Design d.o.o. su se školovali u IRATA-ini trening centrima, u kojima su stekli svo potrebno znanje o radu na visini. Samo u prošloj godini su radili na četri najviše građevine u Sarajevu (Avaz Twist Tower, SCC, Bosmal, Radon Plaza).

Provođenje sigurnosnih procedura, provjere opreme i djelatnika, insistiranje na punom poštivanju i primjeni svih mjera zaštite, su svakodnevnica u radu ove kompanije. A ono što je rezultat ovakve poslovne politike je činjenica da u svojoj istoriji poslovanja nema apsolutno nikakvih incidenata niti povreda na radu. A u ovako visokorizičnom poslu, ovo je najveći poslovni uspjeh.

Kompanija VIP Design d.o.o. ima namjeru da sa domaćim poslodavcima koji se susreću sa radom na visini podijeliti svoja stečena znanja i iskustva na radionici koju organizuju u saradnji sa Federalnim mimistarstvom rada i socijalne politike, Ministarstvom rada i socijalne politike Kantona Sarajevo, Privrednom komorom FbiH, Udruženje za unapređenje zaštite na radu.

U interaktivnom okruženju, sudionici radionice će imati priliku da se upoznaju sa praksama rada na visini kroz predavanje i demonstraciju sigurnosnih procedura koje se primjenjuju u EU. Zaštitu na radu trebamo posmatrati kao investiciju a ne kao dodatni trošak. Zaštita treba da predstavljati osnovni segemet poslovnog uspjeha i prosperiteta države.

Promocijom radionice „Siguran rad – pravilan rad“ želimo ukazati na potrebe društva, koliko je bitno raditi na unarijeđenju zaštite na radu i probuditi svijest poslodavaca i samog radnika.  

Radionica „Siguran rad – pravilan rad“ će se održati 12.03. (četvrtak) u Dvorani Ramiz Salčin u Sarajevu, s početkom u 10.00 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave