Nevjerovatno: Novi kineski autobus saobraćat će se iznad automobila

13.10.2010. 10:00 / Izvor: eKapija.ba
Nevjerovatno: Novi kineski autobus saobraćat će se iznad automobila

Kineski stručnjaci ovaj put iznenadili su svijet svojim novim izumom. Naime, osmislili su ogromni autobus koji bi se kretao iznad automobila. Kineska kompanija "Shenzen Huashi Parking Equipment" razvija takozvani "3D Express Coach", poznat kao trodimenzionalni brzi autobus koji će se kretati iznad vozila na visini od dva metra i tako prevoziti putnike.

Ovo će kako vjeruju kineski stručnjaci biti ekološki prihvatljiv način kojim će se smanjiti nesnosne gužve na gradskim saobraćajnicama, ali i uštedjeti novac.

Kinesko novo prijevozno sredstvo podsjeća na metro i laku gradsku željeznicu. Ukupna visina inovativnog jumbo autobusa iznosit će 4 do 4,5 metara i imaće dva sprata. Na prvom spratu biće otvor kroz koji će autobomili nesmetano prolaziti , dok će na drugom spratu biti putnici.

Autobus bi se kretao uz pomoć sunčeve i električne energije, a postizao bi brzinu do 60 kilometara na sat. Autobus bi mogao prevoziti od 1.200 do 1.400 putnika pri čemu ne bi ometao saobraćaj.

Cijena izgradnje ovakvog transportnog vozila i podloge duge 40 kilometara je oko 50 miliona eura, što je samo 10 posto od troškova za izgradnju metroa. Kompanija tvrdi da će autobus smanjiti gužve za 20-30 posto.

Konstrukcija podloge za autobus duge 185 kilometara počet će u pekinškoj četvrti Mentougou krajem ove godine.

Izvor: chinahush.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza