Sarajevo prije 27 godina: Dani pred Olimpijadu svitali su bez ijedne pahulje snijega

08.02.2011. 14:13 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo prije 27 godina: Dani pred Olimpijadu svitali su bez ijedne pahulje snijega

Na današnji dan 1984. godine otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu i trajale do 19. februara. Prema statističkim podacima na tom događaju sudjelovala su 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa ZOI `84. izvještavalo je više od 4.500 novinara.

Olimpijsku vatru upalila je poznata umjetnička klizačica Sanda Dubravčić.

U Igre su utrošena velika sredstva, te sagrađen veliki broj impozantnih građevina i ostale infrastrukture. U tome su vlasti imale podršku Sarajlija, a već prije samog održavanja su Igre dovele do povećanja interesa za zimske sportove, dotada gotovo nepoznate u tom dijelu Jugoslavije.

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović prisjetio se današnjeg dana prije 27. On je tad obavljao funkciju komandanta jedinice koja je bila zadužena za čišćenje snijega na stadionu. Kaže da pred taj događaj nije bilo padavina, ali 7./8. februar snijeg je počeo vrlo intenzivno padati. Međutim, kaže Majstorović, sat vremena pred zvaničan početak sve je bilo očišćeno i spremno za taj veličanstveni skup.

«Dovicenja, drago Sarajevo…» riječi su kojima je Juan Antonio Samaranch zatvorio XIV zimske olimpijske igre koje su i oficijelno u MOK-u ocijenjene kao najbolje organizirane do tada…

eKapija.ba/Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza