Preporuka za vikend: Uvjerite se zašto je Mostar na listi najljepših evropskih gradova

12.08.2011. 11:39 / Izvor: eKapija.ba
Preporuka za vikend: Uvjerite se zašto je Mostar na listi najljepših evropskih gradova

Ovog vikenda preporučujemo vam ako već niste, da obavezno posjetite bh. grad Mostar, kulturno i privredno središte Hercegovine. Grad je poznat po čuvenom Starom mostu, izgrađenom u 16. vijeku, prvom kulturnom spomeniku u Bosni i Hercegovini koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture svijeta.

Također, prošlog mjeseca grad se od strane Flexy Journey bloga našao na listi 66 najljepših gradova Europe. Tome svakako idu u prilog njegove najpoznatije znamenitosti koje ne bi trebali zaobići: Stari grad - sa Starim mostom, Karađozbegova džamija, Franjevačka crkva, s najvišim zvonikom u Bosni i Hercegovini, Bišćevića sokak, sa poznatom Turskom kućom, historijsko naselje Brankovac, sa kućama i avlijama starih mostarskih porodica, građeno u osmanskom stilu, staro naselje Blagaj sa Vrelom Bune, čuvenom blagajskom Tekijom, te starim gradom osnivača Hercegovine herceg Stjepana Kosače, park prirode "Ruište" na planini Prenj, poznat po endemskoj vrsti munike, kao i endemskoj vrsti bosanskog ljiljana, rezervat prirode "Diva Grabovica", skoro netaknuta priroda, Mostarsko blato, park prirode na zapadu Grada Mostara, kuća Alekse Šantića, velikana bh. pjesništva, Muzej Hercegovine i Partizansko groblje u Mostaru.

Također, preporučujemo vam da obavezno posjetite neke od ugostiteljskih objekata u ovome gradu koji nude tradicionalna jela Hercegovine od kojih izdvajamo: puru s kiselinom, raštiku, divlje zelje, janjetinu ispod sača, japrak i dolmu, riblji brudet, uštipke, kuke, izlivač i starinski žuti kolač.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza