Pauza

(1850.) Mašina za suđe: Kako je nastala najbolja prijateljica svih domaćica

15.01.2009. 12:36 / Izvor: Dnevni Avaz

Mašinu za suđe izumio je Joel Houghton 1850. godine. Napravio ju je od drveta i ugradio joj točak koji se ručno okretao i tako pljuskao vodu po suđu. Nije baš da je bila funkcionalna, ali bilo je to dovoljno da dobije prvi patent za mašinu za suđe.

Josephine Cochrane je 1886. godine izumila prvu automatsku mašinu za pranje suđa. Cochrane je bila izrazito bogata žena, koja je organizirala veoma mnogo večernjih zabava. Iako je imala sluge koje su prale njeno suđe, htjela je imati mašinu koja će taj posao raditi mnogo brže, i to bez čestog razbijanja. Zato je sama konstruisala mašinu za suđe.

Prvo je izmjerila svoje suđe i napravila žičane komore – svaka je bila posebno dizajnirana za tanjire, šoljice i escajg. Komore bi stavila u točak koji bi se ravno ubacio u bakreni bojler. Motor bi pokrenuo točak, dok bi vruća voda sa sapunicom špricala iz bojlera i padala na suđe. Svoj je izum otkrila 1893. godine na Svjetskom sajmu u Čikagu, gdje je osvojila prvu nagradu.

Njenim se prijateljima svidjela mašina za suđe tako da je uskoro od restorana i hotela u Ilinoisu počela dobivati narudžbe za mašinu. Patentirala je dizajn i počela proizvodnju. Njena je kompanija danas poznata pod nazivom „KitchenAid“.

Druge su kompanije za potrebe restorana pravile mašine za suđe koje je pokretala para. Radile su tako što se prljavo suđe vrtilo u košari ispod mlazova vrele vode.

Tek su pedesetih godina prošlog stoljeća mašine za suđe postale jeftinije i manje pa su počele privlačiti pažnju javnosti.

Izvor: enterijer.ba

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza