Dizajn Andrewa Kupresanina: Fotoaparat koji misli umjesto vas

Pauza

Dizajn Andrewa Kupresanina: Fotoaparat koji misli umjesto vas

23.07.2010. 11:06 / Izvor: net.hr

Možda je za neke to teško čuti, ali puno toga što dobru fotografiju čini dobrom nema nikakve veze s umješnosti osobe koja rukuje fotoaparatom. To je ujedno i jedan od razloga radi kojih je fotografiranje s digitalnim fotoaparatima tako lako i jednostavno. Razmislite o ovome: Velik dio onoga što fotografiju čini umjetničkom zapravo bi moglo već biti programirano u kameru. Digitalna kompozicija, kontrast boja, prednji plan/pozadina? Sve ove stvari su prilično jednostavne i računalo se s njima lako nosi.

Idući logični korak učinio je njemački dizajner Andrew Kupresanin. On je dizajnirao Nadiu, mali crni fotoaparat koji u sebi sadrži "mehanizam za estetsko zaključivanje" (aesthetics inference engine), odnosno mehanizam koji procjenjuje kvalitetu umjetničkog potencijala fotografije.

Umjesto prikaza slike, zaslon na pozadini fotoaparata prikazuje postotak vrijednosti koji upućuje na to koliko je dobra fotografija koju namjeravate slikati. Kada promijenite položaj i kut snimanja, broj se mijenja, a ideal kojem se približavate je 100%. Riječ je o prototipu, no vrlo lako možemo zamisliti da će nam uskoro jednog dana naši digitalni fotoaparati biti u stanju kazati: "Hej, samo malo lijevo! Malo me nagni. Odlično, sad možeš slikati!"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza