Dešavanja koja su obilježila svijet sporta u 2018.

27.12.2018. 09:34 / Izvor: Federalna.ba
Dešavanja koja su obilježila svijet sporta u 2018.

Godina na izmaku obilovala je sportskim događajima i iznenađenjima. Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, zimske Olimpijske igre, Zlatna lopta za Luku Modrića..

Godina na izmaku obilovala je sportskim događajima i iznenađenjima. Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, zimske Olimpijske igre, Zlatna lopta za Luku Modrića... samo su neki od njih. Pogledajte listu 10 najvažniji sportskih događaja u 2018. godini.

1. SVJETSKO PRVENSTVO U RUSIJI 

Fudbalska reprezentacija Francuske postala je šampion svijeta, trijumfom na Mundijalu u Rusiji. Francuska je drugi put u historiji osvojila svjetsku titulu, prvi put 1998. godine kada je bila domaćin. Put Francuske nije bio toliko lahak, iako su pobjeđene Australija i Peru u prva dva kola, a treća utakmica sa Danskom bila je formalnost. Osmina finala i duel sa Argentinom bio je možda i najspektakularnija utakmica na takmičenju. Urugvaj je potom pobjeđen bez problema i u polufinalu Belgija minimalnim rezultatom. Protivnik u finalu bila je Hrvatska, koja je pobjeđena bez problema (4:2), ali je ostvarila svoj najveći uspjeh. Samo Svjetsko prvenstvo u Rusiji je bilo odlično organizovano, ali i uzbudljivo. Bilo je mnogo iznenađenja, poput eliminacije branioca titule Njemačke u grupnoj fazi, aktuelnog evropskog šampiona Portugala u osmini finala, ali i Španije u istom delu takmičenja.

2. BEOGRAD PRVI PUT DOMAĆIN ZAVRŠNOG TURNIRA EUROLIGE 

Najjače evropske ekipe okupile su se u maju u Beogradu, na najprestižnijem klupskom takmičenju, "final four" Eurolige. Najbolja ekipa bila je Real Madrid, koji je u finalu pobjedio Fenerbahçe sa 85:80. To je 10. titula prvaka Europe "kraljevskog kluba". Trener turskog tima Željko Obradović nije uspio da odbrani trofej, ali ni da osvoji svoju "la decimu" - 10. trofej šampiona Europe.

3. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE U PJONGJANGU 

Oko 3.000 sportista, među kojima četvoro srpskih predstavnika, učestvovali su na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongjangu, koje je obilježeno zajedničkim nastupom dvije Koreje. Iako je to bilo nezamislivo posljednjih decenija, s obzirom na to da odnosi od podjele države praktično i ne postoje, Koreja je zajednički nastupila na svečanoj ceremoniji otvaranja takmičenja, a dvije države su bile jedan tim u ženskoj hokejaškoj konkurenciji. Najuspešnija nacija na ZOI bila je Norveška sa 39 medalja, 14 zlatnih, koliko je imala i Njemačka, ali uz ukupno osam manje. Kanada je sa 11 zlatnih bila treća, ispred SAD sa devet i Holandije sa osam.

4. NASTAVAK DOMINACIJE REAL MADRIDA I NOVA ERA U KLUPSKOM FUDBALU 

Fudbalski klub Real Madrid osvojio je ove godine trofej u UEFA Champions League, treći uzastopni i tako postao prvi klub koji je to uspio. To je ukupno 13. trofej prvaka Europe "kraljevskog" kluba. Samo pet dana po osvajanju UEFA Champions League, trener Reala Zinedin Zidan iznenadio je svet objavom da odlazi iz kluba. Otišao je i Cristiano Ronaldo, koji je poslije devet godina u španskom klubu, prešao u Juventus, što je nagoveštaj nove ere. Za novog trenera je postavljen selektor Španije Julen Lopetegui, a taj izbor izazvao je kontroverze jer je vijest objavljena dok je pripremao reprezentaciju za početak Svjetskog prvenstva. Smijenjen je prije samog početka takmičenja i mnogi su krivili upravo Real za neuspjeh Španije u Rusiji. Prelazni rok nije donio puno velikih imena, a usjledili su loši rezultate i Lopeteguieva smijena i postavljanje Santiaga Solaria. Real je godinu završio sa osam bodova manje od Barcelone, koja vodi na tabeli španskog prvenstva, ali je osvojena titula klupskog šampiona svjeta, trijumfom na turniru u Abu Dabiju.

5. DOMINACIJA HAMILTONA I MERCEDESA U FORMULI 1 

Britanski vozač Lewis Hamilton odbranio je titulu šampiona Formule 1, pošto je trijumfovao drugu godinu uzastopno ispred velikog rivala Sebastiana Vettela iz Ferraria. Sezonu nije počeo najbolje pošto je ostao bez pobjede u prve tri trke. Ipak, od tada je ostvario 11 pobjeda u 18 trka i na kraju je ubjedljivo trijumfovao. Hamilton se izjednačio sa Juanom Manuelom Fangiom sa pet šampionskih titula. Sezonu je završio sa 408 bodova i postao prvi vozač koji je osvojio više od 400 bodova u jednoj godini. Njegov timski kolega Valtteri Bottas bio je peti u generalnom plasmanu, pa je Mercedes sa ukupno 655 bodova odnio pobjedu u konkurenciji konstruktora, ispred Ferraria. To je peta uzastopna titula njemačke ekipe.

6. LUKA MODRIĆ SKINUO SA TRONA CRISTIANA RONALDA I LIONELA MESSIA 

Hrvatski fudbaler Luka Modrić osvojio je sa Real Madridom treći uzastopni trofej UEFA Champions League, dok je kao kapiten sa reprezentacijom svoje zemlje bio vicešampion svijeta. To ga je preporučilo za osvajanje brojnih priznanja, među kojima i najvažnijih, za najboljeg fudbalera svijeta, u izboru Svjetske fudbalske federacije (FIFA). Modrić je tako uspio da prekine dominaciju Cristiana Ronalda i Lionela Messia, koji su 10 vezanih godina osvajali nagrade, obojica po pet puta. Modrić je, također, bio najbolji i u izboru Europske fudbalske unije (UEFA). Prije svega toga je izabran za najboljeg fudbalera Svjetskog prvenstva u Rusiji.

7. POVRATAK VELIKE TENISKE TROJKE I SERENE WILLIAMS 

Prvi put od 2014. godine "velika trojka" predvođena srpskim teniserom Novakom Đokovićem, Špancem Rafaelom Nadalom i Švicarcem Rogerom Federerom sezonu završava na prve tri pozicije ATP rang-liste. Ovo je sedmi put da "velika trojka" sezonu završava na pozicijama jedan, dva i tri, međutim, nikada ranije se nije dogodilo da su tokom iste godine sva trojica bili na liderskom ATP liste. Za 31-godišnjeg Djokovića ovo je peti put da će sezonu završiti na prvom mjestu, pošto mu je to prethodno uspjelo 2011., 2012., 2014. i 2015. godine. Samo je nekadašnji američki teniser Pete Sampras šest puta godinu završavao na liderskoj poziciji. Drugoplasirani Nadal 10. put u karijeri završava godinu medju dvojicom najboljih, jednom manje od Švajcarca Federera, koji rekordni 14. put sezonu završava među trojicom najboljih. Ove godine osvojio je 11. titulu na Roland Garrosu. Oni su također u 2018. godini osvojili sva četiri  Grand Slama. Federer je trijumfovao na početku sezone u Australiji, Nadal Roland Garros, dok je Đoković bio najbolji na Wimbledonu i US openu. Jedna od najboljih teniserki u istoriji Amerikanka Serena Williams uspješno se vratila na teren. Porodila se u septembru 2017. godine i od tada je igrala u finalu Wimbledona i US opena. Finalni meč u New Yorku protiv Naomi Osake iz Japana pao je u sjenku sukoba Williams i sudije Carlosa Ramosa, sa kojim se svađala tokom većeg dijela meča. Osaka je pobjedila poslje dva seta i osvojila prvi Grand Slam trofej. Serena Williams će u januaru u Melbournu pokušati da osvoji 24. Grand Slam titulu i izjednači se sa Margaret Court.

8. GOLDEN STATE ODBRANIO NBA TITULU 

Košarkaši Golden State Warriorsa osvojili su drugu uzastopnu titulu šampiona NBA lige i potvrdili da su neprikosnovena ekipa u svijetu košarke. Golden State je, predvođen zvijezdama, prije svih Stephen Curryem i Kevinom Durantom, ponovo u finalu bio bolji od Clevelanda. Golden State je bio dominantan tokom sezone, što je potvrdio i u velikom finalu, kada je Cleveland "počišćen" sa 4:0 u pobjedama. Golden State je zadržao ekipu, u kojoj su još između ostalih Draymond Green i Klay Thompson, zbog čega je i u novoj sezoni jedan od glavnih kandidata za titulu. Cleveland je napustio jedan od najboljih igrača ikada Lebron James i prešao u Los Ageles Lakerse.

9. VELIKI POVRATAK TYSONA FURYA NA SVJETSKU SCENU 

Britanski bokser Tyson Fury vratio se u ring poslije skoro tri godine odsustva, prvo je pobjedio Sefera Seferija, a zatim i Francesco Pianetu. Meč za šampionski pojas u teškoj kategoriji WBC verzije, 1. decembra poslije 12 rundi protiv Deontay Wildera završen je neriješeno, Wilder je odbranio titulu, ali svi su sa divljenjem gledali Furya, koji je posljednjih godina ima mnogo problema. On se borio sa anksionošću, depresijom, upotrebom narkotika i alkohola. Po sopstvenom priznanju, "Kralj cigana", razmišljao je i o samoubistvu. On se, ipak, vratio treninzima i boksu i pokazao da može da bude ravnopravan sa najboljim svjetskim teškašima. Fury je i dalje neporažen, u 28 borbi ima 27 pobjeda i jedan remi.

10. MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI KOMITET VRATIO RUSIJU 

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) vratio je Rusiju u svjetska takmičenja. Rusija je bila suspendovana zbog sistemskog dopinga na Zimskim igrama 2014. godine u Sochiu, uz optužbu da je doping prikrivala i finansirala sama država. Ruski sportisti su na Igrama u Pjongjangu 2018. nastupali pod nazivom "olimpijski sportisti iz Rusije", kada su osvojili ukupno 17 medalja, od kojih dvije zlatne. Dozvolu Rusiji ponovo je izdala i Svjetska antidoping agencija (WADA). Ipak, ne mogu svi sportisti iz Rusije da učestvuju u međunarodnim takmičenjima, pošto je suspenzija Međunarodne atletske federacija (IAAF) i dalje na snazi. IAAF ima posebne kriterijume, tako da je veliki broj ruskih atletičara i dalje suspendovan.

federalna.ba/Beta

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza