Novi zvuk električnih automobila mogao bi da pomaže biljkama

14.03.2020. 10:00 / Izvor: Agencije
Novi zvuk električnih automobila mogao bi da pomaže biljkama

Za razliku od prepoznatljivog zvuka motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, zvuk razvijen u okviru Hy projekta zvuči dosta drugačije, čak i pomalo umirujuće.

Kompanija Ayax, nezavisni proizvođač Toyote iz Urugvaja, ima sjajnu ideju.

Oni žele da njihovi električni automobili proizvode zvuk koji pomaže biljkama u gradskim sredinama da bolje rastu.

Na taj način ne samo da će riješiti nepredviđeni problem bezbijednosti električnih vozila, već će uraditi i nešto dobro za životnu sredinu.

Problem tišine

Kako svijet ubrzava svoju borbu protiv klimatskih promjena postaje sve jasnije da će, u ne tako dalekoj budućnosti, električni automobili napajani iz obnovljivih izvora energije u potpunosti zamijeniti standardna vozila koja imaju motore sa unutrašnjim sagorijevanjem. 

Pored toga što će emitovati manje gasova sa efektom staklene bašte, upotreba električnih automobila će u potpunosti eliminisati i ostale vidove zagađenja koji izlaze iz auspuha i čine naše gradove manje prijatnim mjestom za život.

Međutim, ne samo da ćemo zahvaljujući ovoj promjeni u budućnosti disati čistiji vazduh, takođe ćemo živjeti i u gradovima koji su mnogo manje bučni.

Razlog za to je što električni motor koji napaja ove automobile proizvodi jedva manje buke od vašeg laptopa.

Zbog toga su električni automobili pri malim brzinama toliko tihi da to predstavlja problem.

Istraživanja su pokazala da električna vozila imaju za oko 40% veću šansu da učestvuju u saobraćajnim nesrećama koje uključuju pješake, i to zato što ne proizvode zvuk koji bi pješacima najavio da automobil nailazi.

Zbog toga širom svijeta uskoro na snagu stupaju zakoni koji propisuju da svi električni automobili moraju da proizvode vještački zvuk.

Prijedlozi kako bi automobili trebalo da zvuče su razni, ali ideja kompanije Ayax je posebna.

Zvuk koji čini biljke sretnim

Ideja da zvuk može da utiče na to kako biljke rastu nije nova.

Već godinama naučnici se bave istraživanjima na ovu temu koja su pokazala da biljke koje su izložene zvukovima imaju bolje rezultate od onih koje rastu u tihoj sredini.

Ta istraživanja su sigurno bila na umu inžinjerima kompanije Ayax i njihovih partnera kada su razmišljali kakav zvuk bi trebalo da proizvode Toyotini električni i hibridni modeli. 

Oni tvrde da su uspjeli da razviju zvuk tačno određene frekvencije koja podstiče rast kod biljaka, poboljšava količinu tečnosti u ćelijskim zidovima i razvoj zaštitnih enzima, a sam projekat je nazvan Hy, kao skraćenica riječi harmony.

U Ayaxu vjeruju da ukoliko bi automobili tako zvučali, to bi značajno pomoglo rast gradske vegetacije.

Za razliku od prepoznatljivog zvuka motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, zvuk razvijen u okviru Hy projekta zvuči dosta drugačije, čak i pomalo umirujuće, sa tim što bi se frekvencija zvuka povećavala kako automobil ubrzava.

Da li ovaj zvuk zaista može da pomogne biljkama?

Iako ideja zvuči veoma zanimljivo još uvijek ne postoji potvrda da zvuk koji je razvijen zaista podstiče rast i zdravlje biljaka.

Ono što su iz Urugvajske kompanije uradili jeste da su dizajnirali zvuk čija frekvencija se poklapa sa onim koje su se u različitim naučnim istraživanjima pokazale blagotvornim za biljke, ali veliko je pitanje kako će pokazati u stvarnom okruženju.

Ipak, i pored toga u Ayaxu žele da ovo bude novi standard za sva električna vozila i planiraju širenje na mnoga svjetska tržišta

Njihov direktor Alehandro Kurcio je u svoju Toyotu Prius još odavno ugradio elektroniku koja joj omogućava da proizvodi novi zvuk koji bi trebalo pomaže biljkama.

Pored toga kompanija je već počela da iste uređaje ugrađuje u sve nove Toyotine automobile koje sklapaju u Urugvaju, a odobrena su i pilot testiranja u još nekim zemljama Južne Amerike poput Brazila i Argentine.

Ukoliko veliki broj vozila na ulicama bude zvučao ovako, to svakako povećava vjerovatnoću da bi zelenilo u gradovima zaista moglo ima korist od gužve u saobraćaju.

Ostaje da se nadamo da će njihovi napori biti uspješni i da će upotreba električnih automobila imati još jednu, nenamjeravanu, korist za našu planetu.

( Klima101.rs )

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza