Instagram proslavio deseti rođendan

07.10.2020. 11:16 / Izvor: Akta.ba
Instagram proslavio deseti rođendan

Prije tačno deset godina pojavila se nova aplikacija, namjenjena za razmjenu fotografija. Naravno, niko nije ni slutio da će upravo ta aplikacija postati jedna od najpopularnijih društvenih mreža.

Prije tačno deset godina pojavila se nova aplikacija, namjenjena za razmjenu fotografija. Naravno, niko nije ni slutio da će upravo ta aplikacija postati jedna od najpopularnijih društvenih mreža. Instagram su u početku koristili najviše omladinci, a danas sve više čak i njihove bake i dede.

Prvu fotografiju na Instagramu postavio je jedan od osnivača Majk Kreiger 2010. godine kao test za aplikaciju. Tada je to bila jedina opcija, a kasnije su dodani Storyi, video i nedavno popularni Reels.

Instagram Reels korisnicima nudi mogućnost stvaranja sličnog sadržaja kao TikTok i to unutar Instagram platforme. Tab za Reels nalazi se na profilu pokraj taba za IGTV. Svaki Reels ima ikonicu u donjem lijevom uglu kod listanja feeda ili u gornjem desnom uglu dok ste na nečijem profilu.

Instagram postaje sve više i sredstvo informisanja na kojem mogu da se prate razni događaji. Tako se pratila dodjela oskara 2014. godine pa su te fotografije one koje su imale najveći broj djeljenja na Instagramu.

Osim toga što služi za zabavu i razonodu Instagram se sve više koristi i za biznis. Veliki broj ljudi rade kao Influenseri i žive od zarade na Instagramu.  

Uz pomoć Instagrama možete da zaradite, da se oglašavate, gradite lični brending, postanete poznati ili da jednostavno zavirite u svakodnevicu svog idola. Na Instagramu ključnu ulogu igra broj pratitelja. Tako je Kristijano Ronaldo kralj Instagrama sa čak 239 miliona pratilaca.

Ranije je bilo nezamislivo da ovako nešto postoji, a danas gotovo da ne možemo zamisliti dan bez Instagrama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza