SpaceX u subotu vodi četiri astronauta na ISS

12.11.2020. 12:06 / Izvor: Agencije
SpaceX u subotu vodi četiri astronauta na ISS

SpaceX još od 2012. godine, zahvaljujući svojoj teretnoj inačici Dragonu, organizira letove za opskrbu svemirske stanice.

Raketa SpaceX odvest će u subotu troje NASA-inih i jednog japanskog astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), što je prva šestomjesečna "operativna" misija kojom se potvrđuje nastavak letova s ljudskom posadom iz SAD-a u maju nakon devetogodišnjeg prekida i ovisnosti o Rusiji.

NASA je u utorak službeno odobrila kapsulu Crew Dragon, koju je konstruirao SpaceX, za prevoz svojih astronauta na redovnim letovima, ocijenivši je sigurnom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

SpaceX, kompanija koju je osnovao poduzetnik Elon Musk, prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od maja do augusta, tokom koje je dvoje astronauta poslala na ISS i vratila ih na Zemlju bez teškoća.

Čeka se Boeingova kapsula

"Izuzetno sam ponosan što mogu reći da nastavljamo redovne svemirske letove s posadom koji se lansiraju sa američkog teritorija, s američkom raketom i svemirskim brodom", kazao je čelnik NASA-e Jim Bridenstine.

Raketa će poletjeti u subotu u 19:49 sati po lokalnom vremenu (nedjelja 1:49 sati po srednjoevropskom vremenu) iz svemirskog centra "Kennedy" na Floridi.

Posadu čine Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker te Japanac Soichi Noguchi.

Na ISS bi trebala pristati nakon osam i po sati, u nedjelju u 10:20 sati po srednjoevropskom vremenu.

Ovom misijom kapsule Dragon će postati glavni "taksi" NASA-e, dok čeka da bude spremna Boeingova kapsula Starliner, koja je na ispitivanju imala velikih problema i neće biti spremna prije iduće godine.

Sljedeća misija krajem marta

Ona ujedno potvrđuje SpaceX kao veoma pouzdanog prevoznika Američke svemirske agencije.

SpaceX još od 2012. godine, zahvaljujući svojoj teretnoj inačici Dragonu, organizira letove za opskrbu svemirske stanice.

"U idućih 15 mjeseci lansirat ćemo za NASA-u sedam misija Dragona s ljudskom posadom i teretnih misija", istaknuo je Benji Reed, voditelj za letove s posadom u SpaceX-u.

Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane krajem marta 2021. godine bit će Evropljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza