NASA objavila snimak slijetanja Perseverancea na Mars

23.02.2021. 11:05 / Izvor: Agencije
NASA objavila snimak slijetanja Perseverancea na Mars

Od trenutka kada se aktivirao padobran, sistem kamera je prikazao čitav proces spuštanja, prikazujući dinamičnu vožnju rovera do kratera Jezero.

Američka svemirska agencija NASA prikazala je sminke sa rovera Perseverance, koji je ušao u atmosferu Marsa, spustio se i sletio na crvenu planetu 18. februara.

Mikrofon je također emitirao prvi audiosnimak zvukova sa ove planete, saopćila je NASA.

Od trenutka kada se aktivirao padobran, sistem kamera je prikazao čitav proces spuštanja, prikazujući dinamičnu vožnju rovera do kratera Jezero, prenosi Tanjug.

Snimak započinje 11 kilometara iznad površine i prikazuje otvaranje najvećeg padobrana ikada poslanog van Zemlje, a video se završava dodirom rovera i kratera.

"Za one koji se pitaju kako je spustiti se na Mars, zašto je to tako teško ili kako bi bilo kul da se to uradi, morate da gledate malo dalje. Perseverance se tek zagrijava i već nam je poslao neke historijske snimke u istraživanju svemira. Potvrdio je izvanredan nivo na kojem je izgrađen i preciznost koja je neophodna da se napravi letjelica i spusti rover na Mars", rekao je vršilac dužnosti predsjednika NASA-e Steve Jurczyk.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza