SpaceX u četvrtak prevozi četvero astronauta na ISS

21.04.2021. 09:51 / Izvor: HINA
SpaceX u četvrtak prevozi četvero astronauta na ISS

SpaceX će u četvrtak odvesti četvero astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju što je druga takva misija otkako su Sjedinjene Države obnovile letove na ISS i prva u kojoj sudjeluje Europljanin.

SpaceX će u četvrtak odvesti četvero astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju što je druga takva misija otkako su Sjedinjene Države obnovile letove na ISS i prva u kojoj sudjeluje Europljanin.

Lansiranje je predviđeno u 12.11 sati po srednjoeuropskom vremenu iz Kennedyjeva svemirskog centra na Floridi.

U letjelici Crew Dragon bit će američki astronauti Shane Kimbrough i Megan McArthur, japanski im kolega Akihiko Hoshide i astronaut Europske svemirske agencije (ESA) Thomas Pesquet. Svi su već bili u svemiru. ESA je misiju nazvala "Alpha" po zvijezdi Alpha Centauri, najbližoj Sunčevu sustavu.

SpaceX, kompanija Elona Muska, postala je omiljeni prijevoznik NASA-e otkako Boeing kasni s testiranjem svoje svemirske kapsule Starlinera.

Prvi let s posadom SpaceX-a u svibnju 2020. okončao je devetogodišnju američku ovisnost o ruskim raketama za transport do ISS-a. U četvrtak će ponovo biti iskorištena ista raketa kao i lanjskoga svibnja, a kapsula Crew Dragon bit će ista koja je korištena u probnim letovima.

Razgovarajući s novinarima uoči misije, Pesquet je kazao da njegovo sudjelovanje ističe europsku posvećenost svemirskim letovima.

"To za nas kao agenciju puno znači jer smo dio programa ISS-a već 20 godina i kanimo biti dio onoga što će biti sljedeće", rekao je francuski astronaut referirajući se na mogući let na Mjesec.

Minimozak

Pesquet je rekao da je uzbuđen što će letjeli u futurističkom i potpuno autonomnom Crew Dragonu, koji je bitno drugačiji od ruskog Sojuza kojim je ranije letio.

"Kako je sve složeno, fantastično. Cijelo vrijeme znate što se događa. Sojuz je nevjerojatno pouzdan, ali imate gomilu informacija na cijeloj kontrolnoj ploči, digitalne pokazivače, analogne pokazivače, trebate sve to "pohvatati". Zato mi je i obuka za Sojuz bila mnogo duža".

Tijekom misije na ISS-u posada će biti zadužena za brojne znanstvene eksperimente, a Pesquet kao njemu najzanimljivije ističe ispitivanje učinka bestežinskog stanja na mozak. Za to će im poslužiti minijaturni organoidi mozga uzgojeni u laboratoriju tehnikom matičnih stanica.

Znanstvenici se nadaju da će im istraživanje pomoći da se pripreme za dulja putovanja u svemir koja će astronaute izložiti težim uvjetima i duljem boravku, a možda i pomoći u liječenju nekih bolesti mozga na Zemlji.

"To mi stvarno zvuči kao prava znanstvena fantastika", našalio se Pesquet.

Lansiranje se poklapa s Danom planeta Zemlje pa će i posada pridonijeti zaštiti okoliša fotografiranjem milijuna fotografija cvjetanja algi, pucanja antarktičkog leda i umjetnog osvjetljenja noću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza