Virgin Galactic prodao stotinjak karata za let u svemir

09.11.2021. 09:51 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Virgin Galactic

Prethodno je kompanija ukupno prodala gotovo 600 rezervacija po cijeni od 200.000 do 250.000 dolara.

Kompanija za svemirska putovanja Virgin Galactic objavila je da je od augusta prodala stotinjak karata za putovanja u svemir po cijeni od 450.000 dolara, javlja AFP.

Prethodno je kompanija ukupno prodala gotovo 600 rezervacija po cijeni od 200.000 do 250.000 dolara.

Nova cijena "dobro je prihvaćena", navedeno je u priopćenju za javnost, pri čemu se podsjeća da je kompaniji cilj prodati 1.000 karata prije pokretanja prvoga komercijalnog leta krajem 2022. godine.

"Idemo prema razdoblju poboljšanja flote s jasnim planom o tome na koji način povećati izdržljivost, pouzdanost i predvidljivost naših letjelica za komercijalne usluge tijekom sljedeće godine. Potražnja za svemirskim putovanjima jako je velika, a mi upravo prodajemo sjedala brže nego što smo očekivali", rekao je Michael Colglazier, izvršni direktor Virgin Galactica.

Virgin Galactic je za tri mjeseca odgodio i svoj prvi komercijalni let, prvobitno predviđen za sredinu oktobra. On je zakazan za posljednji kvartal naredne godine, a za to će se vrijeme raditi na pojačanoj sigurnosti letjelice. Kompanija je ipak potvrdila kako je "na pravome putu" da ostvari let u svemir u predviđenom razdoblju.


Borba za prevlast u svemirskom turizmu

Natjecanje među milijarderima za prevlast u svemirskom turizmu u punom je zamahu. Tu je, uz Richarda Bransona i Jeffa Bezosa i kompanija SpaceX Elona Muska, koja je u septembru u svemir na tri dana uspješno poslala četiri svemirska turista.

Iz Virgin Galactica kažu da im je likvidnost još uvijek gotovo milijardu dolara te da će uspjeti financirati sve svoje operacije dok one ne postanu profitabilne.

U trećem kvartalu ove godine kompanija je zabilježila neto gubitak od 48 milijuna dolara, manje od 92 milijuna izgubljenih u istome razdoblju prošle godine.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza