Prekinuta saradnja sa Rusijom i u misijama na Mjesec

14.04.2022. 16:14 / Izvor: Agencije
svemir

Evropska svemirska agencija (ESA) je poslije suspenzije većih zajedničkih misija ka Marsu, odlučila da kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, prekine i saradnju s Moskvom u misijama na Mjesec.

Evropska svemirska agencija (ESA) je poslije suspenzije većih zajedničkih misija ka Marsu, odlučila da kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, prekine i saradnju s Moskvom u misijama na Mjesec što obuhvata testiranje robotike i istraživanja, javlja AFP.

"Kao za misiju ExoMars, ruska agresija na Ukrajinu i sankcije koje su uslijedile, onemogućavaju da ESA provede predviđenu saradnju u istraživanju Mjeseca", navela je organizacija koja okuplja 22 države.

ESA tako obustavlja aktivnosti u saradnji sa Rusijom za misije Luna-25, 26 i 27 što bi bio ciklus ruskih misija na Mjesec sa kasnijom mogućnošću izgradnje baze u orbiti sa Kinom.

Demontiranje instrumenata

ESA  je planirala da pošalje navigacijsku kameru nazvanu Pilot-D na sondu Luna-25, čije je lansiranje s kosmodroma Vostočni na ruskom Dalekom istoku bilo predviđeno za kraj 2021, ali je odgođeno za ovu godinu. Instrument Pilot-D će biti demontiran i neće poletjeti kada bude lansirana sonda.

U međuvremenu je uprava ruske svemirske agencije Roscosmos obaviještena da bi se taj instrument trebao staviti na sigurno mjesto dok se ne vrati Evropskoj svemirskoj agenciji.

ESA sad istražuje druge mogućnosti za let da može testirati Pilot-D.

U misiji američke svemirske agencije NASA je nađeno rješenje za drugu grupu instrumenata, među kojima je i "lunarna bušilica" koja je trebala da poleti sa misijom Luna-27.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza