NASA odabrala kompanije da utvrde modnu liniju za Mjesec

03.06.2022. 10:09 / Izvor: Beta
NASA

Američka uprava za aeronautiku i svemir (NASA) saopštila je da je od dvije kompanije, "Aksiom spejs" i "Kolins Aerospejs", naručila da razviju svemirska odijela koja će budući astronauti nositi na Mjesecu.

Američka uprava za aeronautiku i svemir (NASA) saopštila je da je od dvije kompanije, "Aksiom spejs" i "Kolins Aerospejs", naručila da razviju svemirska odijela koja će budući astronauti nositi na Mjesecu.

Ova odijela će se koristiti i za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), te zamijeniti sadašnja koja su u upotrebi četrdesetak godina.

"U tim kombinezonima (za astronaute) praviće se istorija jer će ta odijela nositi prva tamnoputa osoba i prva žena koja bude kročila na Mesec", rekla je Vanesa Vajč, direktorica Svemirskog centra Džonson.

NASA je prvobitno planirala da sama razvije nova odijela, ali je znatno kasnila, te odluka da taj posao povjeri dvjema kompanijama potvrđuje da se ta agencija, kao i posljednjih godina, sistematski opredjeljuje za javno-privatna partnerstva. 

"To nam omogućava da uštedimo jer dijelimo investicije", rekla je Vajč.

Dvije kompanije ulažu znatnu količinu sopstvenog novca, navela je NASA u saopštenju.

Detalji ugovora još nisu otkriveni, ali program ima "plafon" od 3,5 milijardi dolara za uslugu koja će se pružati do 2034. godine.

NASA zadržava pravo da na kraju izabere samo jednu od dvije kompanije, ili se opredijeli za obje, ili čak da doda i druge. Ali, kompanije će ostati vlasnice odijela i biti odgovorne za njihovo održavanje.

"Aksiom spejs" koji je privatnom letjelicom "SpaceX" već poslao "svemirske turiste" na Međunarodnu svemirsku stanicu, planira da izgradi sopstvenu svemirsku stanicu, te će mu ionako biti potrebna svemirska odijela za buduće klijente.

"Planirali smo da napravimo odijelo kao dio našeg programa, tako da je fantastično iskoristiti dugogodišnje iskustvo NASA-e", rekao je šef "Aksiom spejsa" Majkl Safredini.

NASA je detaljno opisala čitav niz potreba i zahtjeva, kako za odijela za rad na Mjesecu, tako i za "modnu liniju" za izlete u nisku orbitu oko ISS.

Te dvije sredine ne predstavljaju isti izazov za "modne kreatore" jer, primjera radi, težina odijela nije problem u bestežinskom stanju u orbiti oko Zemlje, dok se na Mjesecu mora uzeti u obzir uticaj prašine.

Na "Aksiom spejsu" i "Kolins erospejsu" je da odluče da li će to biti jedan kombinezon za obje namjene, ili dva različita.

"Cilj je omogućiti onima koji budu nosili odijela što je više moguće mobilnosti", rezimirao je Dan Berbank iz "Kollns erospejsa", i sam bivši astronaut.

Dvije kompanije planiraju da pokažu da ispunjavaju sve uslove 2025. godine, kada se planira "Artemis 3" - ponovno slijetanje ljudi na Mjesec.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza