Predstavljena Xiaomi 12S serija koja je zajednički kreirana sa kompanijom Leica

06.07.2022. 10:00 / Izvor: Akta.ba
Xiaomi

Xiaomi je danas zvanično predstavio novu seriju Xiaomi 12S kreiranu u saradnji sa kompanijom Leica

Xiaomi je danas zvanično predstavio novu seriju Xiaomi 12S kreiranu u saradnji sa kompanijom Leica. Ova serija proizvoda koja se posebno ističe po izvanrednim funkcijama kamere je prvi rezultat strateškog partnerstva za stvaranje novih sistema za fotografiju između kompanija Xiaomi i Leica. Cijela serija sadrži različite sisteme kamera koje su zajednički razvili Xiaomi i Leica. Također su tu i Leica Summicron sočiva, uz podršku za Leica profile za snimanje, pomoću kojih svaki korisnik ima priliku da izrazi svoju kreativnost, zadržavajući autentični stil Leica fotografija.

Autentične Leica fotografije, Leica profili za snimanje

U novoj eri mobilne fotografije, Xiaomi i Leica zajedno su stvorili standard za kameru pametnih telefona. Kombinujući duboko razumjevanje optike, obrade slike, kvaliteta slike kompanije Leica i Xiaomijevog bogatog iskustva u proizvodnji pametnih telefona sa naprednim funkcijama kamere, Xiaomi 12S serija „zajednički projektovana sa Leicom” nudi kvalitet slike pametnog telefona bez premca, sa bojama koje se usko pridržavaju prepoznatljivog izgleda i osjećaja Leica kamera.

Kako bi pomjerili granice u tehnologiji snimanja, Xiaomi i Leica su zajedno razvili sofisticirana optička sočiva. Flagship model, Xiaomi 12S Ultra koristi mogućnosti optičkog dizajna svjetske klase koje je razvila Leica u svom sistemu sočiva dok se pridržava njihovih strogih standarda za testiranje optičkog kvaliteta i implementira Xiaomijevu stručnost u smanjivanju komponenti kako bi se obezbjedila ultra visoka rezolucija, ultra-visoka osjetljivost na svjetlost, smanjena disperzija, i niži odbljesak.

Xiaomi 12S Ultra primarna kamera sadrži 8P asferična sočiva, kako bi riješila uobičajene probleme sa fotografijom kao što su odbljesak, prelamanje boja i nejasni obrisi. Modul kamere Xiaomi 12S Ultra također dodaje premaz sočiva protiv odsjaja, premaz ivica sočiva, ciklični olefin kopolimerni materijal i infracrveni svjetlosni filter sa tehnologijom centrifuge. Zajedno, ove karakteristike nude jasniju sliku koja je konzistentna u cijelom objektivu.

Pored naprednog optičkog dizajna, Xiaomi 12S serija „u saradnji sa Leicom” također koristi Leica profile za snimanje, nasljeđujući vijekovnu estetiku Leica slike i reprodukujući prepoznatljiv ton i estetiku uz pomoć najsavremenijih algoritama. To znači da svaki korisnik može da koristi dva fotografska stila: „Leica Authentic Look“ i „Leica Vibrant Look“. Oba nude povećanu kreativnu slobodu fotografu.

·       „Leica Authentic Look“  zadržava originalni izgled slike po čemu je Leica poznata. Zadržavajući kontrast svjetlosti i sjenki, dodaje osjećaj trodimenzionalne dubine fotografijama, sa karakterističnom izvrsnošću provjerene estetike svjetla i sjenki.

·       „Leica Vibrant Look“ karakteriše kombinaciju Xiaomi i Leica funkcija kamere. Kombinujući iskustvo u fotografiji na pametnim telefonima koje ima Xiaomi i Leica vodeću estetiku, fotografi mogu da nastoje da uhvate emociju trenutka, predstavljajući istraživanje kompanije Leica u prostoru za fotografisanje pametnim telefonima.

Xiaomi 12S serija „zajednički projektovana sa Leicom“ donosi autentični „Leica Image Look“ na pametni telefon.

xiaomi

 

Profesionalna širokougaona kamera sa super velikim 1“ senzorom

Xiaomi 12S Ultra je opremljen IMX989 1" senzorom kompanije Sony, implementirajući Quad-Bayer niz piksela sa pojedinačnim veličinama piksela koji dostižu 1,6 mm. Nakon grupisanja piksela, dostižu veličinu od 3,2 mm, smanjujući buku, proširujući dinamički opseg, povećavajući uhvaćeno svijetlo i postizanje sveukupno bolje slike u uslovima slabog osvjetljenja. Ovo postavlja novo dostignuće kamera pametnih telefona, približavajući se tradicionalnim kamerama u pogledu hardverskih specifikacija.

Xiaomi 12S Ultra je prvi Android uređaj koji podržava Dolby Vision HDR video snimanje i reprodukciju. Dolby Vision doprinosi video zapisima dodajući žive boje, oštriji odnos kontrasta i bogatije detalje, pružajući živopisnu i uređenu sliku.

Xiaomi 12S Ultra koristi HyperOIS za ultra-stabilne performanse, nudeći kontinuiranu kompenzaciju za kretanje tokom video snimanja. HyperOIS koristi razmak između dva okvira da dovede OIS motor u njegov prvobitni položaj, dajući svakom okviru pun efektivni opseg stabilizacije.

Xiaomi 12S i Xiaomi 12S Pro imaju Sony-jev IMX707 kao svoj primarni senzor, koji uključuje i velike senzore i velike piksele, od 1/1,28“ i 2,44 mm nakon spajanja piksela. Uz podršku Xiaomi AI Image Solution i Xiaomi ProFocus, ovi senzori postižu brzo pokretanje i kontinuirano snimanje. Ovi uređaji podržavaju flagship ultra-brzi režim snimanja od 30 kadrova u sekundi i izuzetne mogućnosti fotografisanja pri slabom osvjetljenju. Dalje, oni također implementiraju snimak cijele scene u svoje kamere, što olakšava snimanje odlučujućeg trenutka.

Xiaomi 12S serija „koja je zajednički projektovana sa Leicom“ dizajnirana je da bude jednostavnija za korišćenje u post-produkciji. Cijela serija podržava RAW format od 10 bita kalibrisan od strane Adobe Labs, sa metapodacima o korekciji boje ugrađenim u datoteke. Kada koristite Adobe Lightroom za otvaranje fotografija snimljenih na Xiaomi 12S seriji, RAW softver Adobe Camera će automatski optimizovati fotografije na osnovu metapodataka, olakšavajući profesionalnim fotografima post-produkciju.

Jedan pametni telefon, dva Xiaomi Surge čipa

Xiaomi 12S Ultra, u saradnji sa kompanijom Leica je prvi flagship model koji je opremljen sa dva Xiaomi Surge čipa, Xiaomi Surge P1 čipsetom za brzo punjenje i Xiaomi Surge G1 čipsetom za upravljanje baterijama, nudeći velika poboljšanja u upravljanju baterijama i ukupnom korisničkom iskustvu.

Xiaomi 12S Ultra podržava klasično brzo punjenje preko kabla od 67W, bežično brzo punjenje od 50W i obrnuto bežično punjenje od 10W. U osnovi Xiaomi Surge sistema za upravljanje baterijom je jednoćelijska silicijum-kiseonička anodna baterija od 4.860 mAh i Xiaomi Surge P1 čipset za brzo punjenje, koji također podržava izlaznu struju do 16 A sa efikasnošću konverzije od 96,8%. Štaviše, Xiaomi Surge G1 čipset za upravljanje baterijom nudi niz algoritama za upravljanje baterijom, ugrađujući samostalno razvijene algoritme za upravljanje baterijom kako bi zaštitili radnu sigurnost baterije i nadgledali opterećenje pražnjenja kako bi se tačno predvideo raspoloživi vijek baterije uređaja. Xiaomi 12S Ultra također podržava adaptivno punjenje kako bi se spriječilo prekomerno punjenje baterije i time povećao broj ciklusa punjenja za 25%.

xiaomi

Xiaomi 12S Pro ima Xiaomi Surge P1 čipset za brzo punjenje podržava 120W klasično punjenje preko kabla, bežično punjenje od 50W i sadrži jednoćelijsku bateriju od 4600mAh, dok Xiaomi 12S nudi punjenje preko kabla od 67W, bežično punjenje od 50W i posjeduje bateriju od 4500mAh.

Flagship performanse, flagship ekran

Najnoviji flagship model kompanije Xiaomi, Xiaomi 12S serija „zajednički projektovana sa kompanijom Leica“ pokreće potpuno nova mobilna platforma Snapdragon 8+ Gen 1, izgrađena na TSMC procesu od 4nm. U poređenju sa Snapdragon 8 Gen 1, površina jezgra Snapdragon 8+ Gen 1 je 21% manja, pri čemu su i CPU i GPU ostvarili 10% poboljšanja u performansama i 30% poboljšanja energetske efikasnosti. Ovo ne samo da značajno smanjuje potrošnju energije u stanju pripravnosti Xiaomi 12S serije, već također omogućava nižu emisiju toplote i potrošnju energije u računarskim scenarijima sa visokim opterećenjem.

Xiaomi 12S Ultra je opremljen potpuno novim sistemom za rasipanje toplote, sličnim biološkom mehanizmu koji listovi biljke mogu da koriste da apsorbuju vodu. Ova trodimenzionalna pumpa za hlađenje je genijalno dizajnirana sa nizom kanala, koji koriste kapilarnu mrežu za aktivno pumpanje rashladne tečnosti kondenzovane na strani suprotnoj od toplih oblasti, značajno poboljšavajući efikasnost i povećavajući toplotnu provodljivost jedne jedinice za 100% u poređenju sa tradicionalnim VC sistemima za rasipanje toplote.

Xiaomi 12S Ultra i Xiaomi 12S Pro imaju AMOLED displej u boji od 6,73 inča sa E5 svjetlucavim materijalom koji pruža profesionalni nivo detalja, osvjetljenosti i performansi boja, pored maksimalnog osvjetljenja od 1500 nita, 2K rezolucije, P3 raspona boja i 1-120Hz AdaptiveSync Pro. Xiaomi 12S je malo kompaktniji sa samo 6,28“, a također podržava ekran P3 raspona boja, HDR10+ i 120Hz AdaptiveSinc.

Leica Camera AG je međunarodni, vrhunski proizvođač kamera i sportske optike. Legendarna reputacija brenda Leica zasnovana je na dugoj tradiciji odličnog kvaliteta, njemačkoj izradi i njemačkom industrijskom dizajnu, u kombinaciji sa inovativnim tehnologijama. Sastavni deo kulture brenda je raznovrsnost aktivnosti koje kompanija preduzima za unapređenje fotografije. Pored Leica galerija i Leica Academies rasprostranjenih širom svijeta, tu su i Leica Hall of Fame nagrade i, posebno, Leica Oscar Barnack nagrade (LOBA), koje se smatraju jednim od najinovativnijih sponzorskih nagrada koje postoje. Štaviše, Leica Camera AG, sa sjedištem u Vetzlaru, Hesen, i drugom proizvodnom lokacijom u Vila Nova de Famalicao, u Portugalu, ima svjetsku mrežu sopstvenih nacionalnih organizacija i Leica maloprodajnih objekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza