Xiaomi Cyberdog nakon predstavljanja prošetao ulicama Sarajeva

12.07.2022. 15:40 / Izvor: Akta.ba
Cyberdog

U Mi Store u Sarajevu predstavljen je Xiaomi Cyberdog, jedinstven proizvod kompanije Xiaomi koji demonstrira budućnost robotike.

U Mi Store u Sarajevu predstavljen je Xiaomi Cyberdog, jedinstven proizvod kompanije Xiaomi koji demonstrira budućnost robotike.

Đorđe Jovanović, marketing menadžer kompanije Xiaomi za Balkan kazao je da Xiaomi Cyberdog, četvoronožni robot predstavlja prvi prodor kompanije Xiaomi u robotiku.

"Cyberdog je jedan od projekata inovacije iz 2021. godine.  Drugi projekat je Liquid Lens a treća inovacija je wirless punjač za kućne aparate koji se mogu puniti bežićnim putem. Danas imate priliku vidjeti prvu inovaciju kompanije Xiaomi - Cyberdog koji može da ima bezbroj mogućnosti", kazao je Jovanović za Akta.ba.

Cyberdog je napravljen u samo četiri primjerka i još uvijek nije za komercijalnu prodaju.

Jovanović kaže da je kompanija Xiaomi napravila robota psa, dala mu neke osnovne funkcije rada kako bi svijetu pokazala da ovo nije budućnost već sadašnjost, a sa druge strane je želio inspirisati ljude koji bi imali ideju šta bi ovaj pas zapravo mogao da radi.

“Ovo je naš hardver za koji svako od nas može da napravi softver”, kaže Jovanović.

Besprijekoran dizajn Cyberdog inspirisan je živim bićima, a njegov operativni sistem kreiran je na NVIDIA Jetson Xavier NX platformi.

Prisutne su oduševile funkcije poput glasovne komande koje omogćuju vlasniku CyberDog robota da postavi riječi za buđenje ili jednostavno da koristi njegovu prateću aplikaciju za daljinski upravljač i pametni telefon. Zahvaljujući ovim funkcijama, Xiaomi CyberDog je poput kućnog ljubimca nove generacije. Možete ga pozvati za najrazličitije zadatke, a opcije CyberDog je također razvijen sa bogatim eksternim interfejsima koji uključuju 3 porta tipa C i 1 HDMI port, tako da korisnici imaju slobodu da istražuju i integrišu širok spektar inovativnih kreativnih hardverskih dodataka ili softverskih sistema, bilo da je u pitanju svjetlo za pretragu, panoramska kamera, kamera za kretanje, LiDAR ili više.

Xiaomi je napravio jos jedan hrabar korak u istraživanju tehnologije buduććnosti sa svojim CyberDog-om koji je inspirisan živim bićima. Lansiranje CyberDog-a rezultat velikog rada i umijeća inženjera ove kompanije. CyberDog je kalibrisan sa Xiaomi-jevim interno razvijenim servo motorima koji robotu donose veliku brzinu širok spektar pokreta. Sa maksimalnim izlaznim obrtnim momentom i brzinom rotacije do 32 N:m/220 o/min, CyberDog je u stanju da izvede niz pokreta velike brine do 3,2 m/si komplikovanih radnji kao sto su preokreti unazad.

Mozak CyberDog robota pokrete Al superkompjuter NVIDIA Jetson Xavier NX platforma. Za svoje vlasnike, CyberDog bez problema obrađuje ogromne podatke koje skladišti u svom senzorskom sistemu.

Da bi u potpunosti oponasao ive organizme, CyberDog je opremljen sa 11 senzora visoke preciznosti koji daju trenutnu povratnu informaciju, koja mu pomaže da se kree. Ovo ukljućujesenzore dodira, kamere, ultrazvučne senzore, GPS module i jos mnogo toga, koji omogućuju CyberDog-u poboljanu sposobnost da osjeti, analizira i komunicira sa okruženjem.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza