U sklopu NASA-inog programa

Evropski astronauti mogli bi hodati Mjesecom

10.02.2023. 13:53 / Izvor: Agencije
NASA

Evropski astronauti mogli bi po prvi put hodati Mjesecom u narednim godinama, u zamjenu za to da kontinent preuzme ključnu ulogu u ambicioznom svemirskom programu NASA-e.

Evropski astronauti mogli bi po prvi put hodati Mjesecom u narednim godinama, u zamjenu za to da kontinent preuzme ključnu ulogu u ambicioznom svemirskom programu NASA-e.

Program američke svemirske agencije Artemis ima za cilj da vrati ljude na Mjesec po prvi put od historijskih misija Apollo, koje su završene 1972. godine.

Po prvi put, Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA) i evropskom aviokosmičkom gigantu Airbusu povjereno je da isporuče vitalne "servisne module" (ESM) za NASA-inu svemirsku letjelicu Orion.

Zauzvrat, Evropa ima tri zagarantovana mjesta na letovima misije, vjerovatno od 2027. godine, iako traju diskusije o osiguravanju mjesta na ranijim letovima.

"Uloga Evropljana je od vitalnog značaja - oni obezbjeđuju "polovinu svemirske letelice koja će sigurno odvesti ljude na Mjesec i, naravno, nazad na Zemlju", rekao je Marc Steckling, šef Airbusovog odjeljenja za istraživanje svemira.

Moduli su ključni za napajanje svemirske letjelice, osiguravajući električnu energiju iz solarnih panela i druge vitalne zalihe kao što su voda i kisik.

Cilindri veličine oko četiri puta četiri metra sa oko 22.000 dijelova i težine oko 12 tona sklapaju se u module na lokaciji Airbusa u Bremenu, u sjevernoj Njemačkoj.

Kada se sastave i završe sigurnosni testovi, oni se prenose u svemirski centar Kennedy na Floridi.

ESM-ovi također mogu da osiguraju sposobnost manevrisanja, a mogu čak i da prenesu dodatni teret do planirane svemirske stanice u orbiti oko Mjeseca, koja se zove Gateway.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza