svemirska industrija

NASA planira izgraditi nastambe na Mjesecu: Poznato kako i kada će to uraditi

09.10.2023. 14:21 / Izvor: Agencije
nasa

Ove planove, odnosno želje novinarima New York Timesa otkrilo je sedam znanstvenika iz NASA-e.

Dok se NASA s jedne strane priprema za povratak na Mjesec, koji je prvotno planiran za sljedeću godinu, no misija je odgođena, s druge strane u američkoj svemirskoj agenciji razmišljaju i o gradnji nastambi na zemljinom satelitu. Tako nešto, naravno, ne treba očekivati tako skoro, no ako sve bude išlo prema planovima NASA-inih znanstvenika (a planovi se u svemirskoj industriji često mogu odužiti ili ponekad u potpunosti izjaloviti), prvi će astronauti, ali i civili u mjesečevim nastambama boraviti do 2040. godine.

Ove planove, odnosno želje novinarima New York Timesa otkrilo je sedam znanstvenika iz NASA-e. Nalazimo se na prekretnici i na neki način to se čini kao san. Na druge načine, čini se neizbježnim da ćemo završiti tamo, komentirala je direktorica za tehnološki razvoj agencije Niki Werkheiser.

Dok je sama činjenica da NASA razmišlja o gradnji objekata za život na Mjesecu zanimljiva, još je zanimljiviji način na koji to žele ostvariti. Jednom u budućnosti na Mjesec žele poslati veliki 3D printer koji će, koristeći lunarni beton od komadića kamenja, fragmenata minerala i prašine koja se nalazi na gornjem sloju mjesečeve površine, isprintati nastambe u kojima bi astronauti trebali provoditi slobodno vrijeme i živjeti.

U sklopu projekta NASA već nekoliko godina surađuje s američkom kompanijom ICON, specijaliziranom za graditeljstvo putem 3D printera. Ova je tvrtka do sada isprintala stotine kuća u Teksasu i Meksiku, a putem njihova 3D printera kuća može biti gotova u roku od samo 48 sati. Dok su se specijalizirali za ovakav tip gradnje na Zemlji, situacija i uvjeti na Mjesecu bit će radikalno drukčiji.

Već sljedeće godine NASA će testirati ovakve nastambe u svom Marshall Space Flight Centeru, dok agencija trenutačno razvija simulaciju lunarnog betona za testiranje na Zemlji. Nastambe koje će biti izgrađene od tog betona trebale bi pružati zaštitu od ekstremnih temperatura, kao i od mikrometeora, piše ZIMO.

Dok će ICON biti zadužen za printanje objekata, NASA trenutačno surađuje s drugim privatnim kompanijama i sveučilištima koji će im pomoći u razvoju i izgradnji stvari poput namještaja, vrata i kvaka za 3D printane kuće itd.

Jasno je koliko je izazova ispred NASA-inih inženjera i njihovih partnera, no u američkoj svemirskoj agenciji vjeruju kako je taj cilj ostvariv. Nema razloga da to ne bude nemoguće, komentirala je Werkheiser.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza