trijumf znanja i tehnologije

Telemach fondacija i ETF Sarajevo pomjerili standarde u studentskom takmičenju

24.10.2023. 11:42 / Izvor: Akta.ba
takmičenje

Interes i broj prijava za učešće u GOOD HACKathonu ove godine je bio značajno veći u odnosu na prethodnu.

Mirza Kadrić, Mirza Karić, Amer Đidelija i Anes Piknjač, studenti International University of Sarajevo i članovi tima SPES, pobjednici su drugog izdanja GOOD HACKathona, takmičenja za student(ic)e elektrotehnike i srodnih fakulteta koje su nedavno organizirali Telemach fondacija, Elektrotehnički fakultet Sarajevo i kompanija United Cloud u saradnji s Europe House, dugoročnim komunikacijskim projektom Evropske unije u BiH. Zadatak je bio prijedlog rješenja i programiranje na temu „Modernizacija stilova učenja“, što je trenutno goruća tema u području reforme obrazovanja.

"Napravili smo aplikaciju za razvoj i unapređenje govora kod djece, koja je u u suštini pomoćni alat logopedima, školama i roditeljima da na zanimljiv i svrsishodan način rade logopedske vježbe s mališanima koji imaju poteškoće u govoru. Ova nagrada nam puno znači, a vrijedi i kao dodatna rubrika u CV-u jer hackathoni su velika stvar u svijetu programiranja. Posebno se radujemo posjeti kompaniji United Cloud, što je jedna od nagrada za osvojeno prvo mjesto", istakao je Mirza Kadrić, lider pobjedničke ekipe.

SPES je bio jedan od 11 studentskih timova, sa devet univerziteta iz sedam bh. gradova – Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Bihać, Tuzla, Istočno Sarajevo i Zenica - koji su se puna 24 sata, u sjajnoj, inspirativnoj atmosferi i udobnom, savremenom okruženju EU House u Sarajevu, takmičili u znanju, inovativnosti i kreativnosti u kodiranju, tragajući za rješenjima aktuelnog problema koji se tiče usklađivanja stilova učenja i nastavnog procesa sa kontinuiranim i brzim promjenama koje donosi razvoj tehnologije. Studentske radove je ocjenjivao žiri kojeg su činili IT stručnjaci kompanije United Cloud, profesori s ETF-a Sarajevo, matematički stručnjaci iz nastavne prakse, predstavnici EU House i Telemach fondacije. Tri najbolje ekipe osvojile su novčane nagrade, koje po članu iznose 700 KM za prvo, 600 KM za drugo i 500 KM za treće mjesto.

Interes i broj prijava za učešće u GOOD HACKathonu ove godine je bio značajno veći u odnosu na prethodnu. Prema riječima Hajdi Mostić, predsjednice Upravnog odbora Telemach fondacije, pobijedili su najbolji i najkreativniji studenti, koji su ponudili rješenja koja trenutno ne postoje i ne primjenjuju se u učenju na našem prostoru.

"Jako smo sretni što je projekt tima SPES, koji za cilj ima pomoci djeci s poteškoćama u govoru i olakšati njihovu inkluziju, a može naći primjenu i za savladavanje nekih drugih poteškoća u učenju, pobjednik GOOD HACKathona za 2023. godinu. Oduševilo nas je i rješenje drugoplasiranog tima Tringo iz Banje Luke koji su svojom aplikacijom osavremenili muzičko obrazovanje kroz primjer klasične muzike, a koja se može koristiti i u svakodnevnom životu. Treće mjesto osvojio je sjajni tim FETch iz Tuzle s aplikacijom kojom su uveli praktičnost i digitalizaciju u nastavni proces na kreativan način, odnosno metodu kojom se može postići kontinuitet lakšeg učenja i pamćenja lekcija", istakla je Mostić.

Ovaj događaj se održao u vrijeme Evropske sedmice kodiranja, inicijative koja nastoji predstaviti i promovisati kodiranje i digitalnu pismenost na zabavan i edukativan način, što je također jedan od glavnih ciljeva ovog takmičenja. Iako je takmičarski duh sve vrijeme lebdio u zraku, atmosfera i komunikacija među timovima su bili fantastični, jer GOOD HACKathon je također sjajna prilika za druženje, networking i stvaranje nezaboravnih uspomena.

"Premda bliska, tema takmičenja je poprilično iznenadila učesnike. Inače, taj faktor iznenađenja u hackathonima je sjajan i vrlo koristan jer potiče kreativnost i inovativnost. Svi takmičari su se dobro zabavili i dali najbolje od sebe kako bi kreirali rješenja koja će novim i starijim generacijama olakšati učenje uz pomoć tehnologije", kazala je Senka Krivić, profesorica s ETF-a Sarajevo i članica žirija.

Jovana Lukić, direktorica društveno odgovornog poslovanja United Grupe, opisala je GOOD HACKathon kao najbolju kombinaciju formalnog i neformalnog obrazovanja koja je veoma atraktivna mladima.

"Edukacija mladih je jedan od stubova društveno odgovornog poslovanja u koji najviše ulažemo na nivou Grupe, a GOOD HACKathon jedan je od naših najznačajnijih programa koji ćemo nastaviti unapređivati. Ovogodišnje iskustvo s prijavama pokazalo nam je da su mladi željni znanja i kada im se ponudi neki drugačiji, interaktivni način učenja, naprosto hrle da se prijave. Dakle, nije tačno da mladi ne žele da uče, nego im treba približiti gradivo na način da to njima bude prijemčivo", naglasila je Lukić.

Dan prije početka takmičenja, GOOD HACKathon je učesnicima priredio jedinstveno iskustvo  -  vrhunska predavanja i interaktivne radionice predvođene ekspertima iz kompanije United Cloud, koja je vodeći centar za inovacije u regiji. Studenti su imali priliku upoznati se s najnovijim trendovima i procesima razvoja softverskih proizvoda u modernoj kompaniji. S oduševljenjem su upijali znanja o razvoju digitalnog proizvoda i njegovom predstavljanju, imali su mnogo pitanja i pokretali su diskusije, a stečena znanja iskoristili su već narednog dana, tokom takmičenja. 

"United Cloud, kao inovativni razvojni centar United Grupe, nastoji biti dio ovakvih projekata u kojima pomažemo mladima da uvide kako je raditi u IT-u dok još studiraju. Vjerujemo da je ovo znanje, koje smo podijelili s njima, jedna od najbitnijih stvari u obrazovanju", kazao je Aleksa Radonjić, Product Manager United Clouda.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza