Aplikacija već dostupna za korištenje

Predstavljena aplikacija "Mislimetar" koja potiče razvoj kritičkog promišljanja

13.11.2023. 08:39 / Izvor: Akta.ba
aplikacija

U Gimnaziji "Filip Višnjić" u Bijeljini održan treći interaktivni događaj na kojem je predstavljena aplikacija Mislimetar.

Centar za obrazovne inicijative "Step by Step" i Udruženje građana i građanki "Zašto ne" organizovali su treću interaktivnu radionicu kroz koju su predstavili svoju aplikaciju "Mislimetar" – besplatni alat za učenje kritičkog mišljenja i medijske pismenosti.

Grupa od 11 učenika/ca i 10 nastavnika/ca pomenute škole bili/e su treća grupa koja je isprobala "Mislimetar" u obrazovnom kontekstu i kroz interaktivnu radionicu istražila mogućnosti ove mobilne aplikacije i njene upotrebe u školi i izvan nje.

Radionica i predstavljanje aplikacije održani su u utorak 7.11.2023. godine u Gimnaziji "Filip Višnjić", a aplikacija je već dostupna za korištenje i može se preuzeti na linkovima u nastavku teksta.

Nastavnica iz pomenute škole izjavila je "Aplikacija je jako korisna i već imam ideje kako je iskoristiti u nastavi u narednom periodu", a reakcije učenika su da je aplikacija zabavna i edukativna. 

Mobilna aplikacija "Mislimetar" edukacijski je, interaktivni i zabavni alat namijenjen za korištenje u formalnom i neformalnom obrazovanju.

Cilj "Mislimetra" je podsticanje razvoja kritičkog promišljanja i medijske pismenosti kod mladih.

Sadržaj aplikacije podijeljen je na sedam tematskih cjelina (modula) koje obuhvataju važne oblasti kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, poput postavljanja pitanja, organizacije i analize informacija, razlike između činjenica i mišljenja, informacija i dezinformacija, teorija zavjere, rješavanja problema iz različitih perspektiva, razumijevanja uzroka i posljedica, debate…

Aplikacija koristi metode i tehnike kritičkog mišljenja koje su primjenjive na različite sadržaje te kroz detaljno razvijen sistem napredovanja i na zabavan način omogućuje upotrebu ovih tehnika, kao i praćenje postignuća i nivoa dostignutog mišljenja.

Uključuje i dodatne materijale koji mogu pomoći u obogaćivanju nastavnih programa, a osim toga, koncipirana je i dostupna svima koji žele razvijati vještine kritičkog promišljanja i medijske pismenosti.

Zadaci unutar "Mislimetra" su interaktivni i sastoje se od videosnimaka, tekstualnih objašnjenja, fotografija i pitanja za korisnice i korisnike, a svaki modul pomaže u postizanju specifičnih ishoda učenja koji unapređuju kritičko razmišljanje i medijsku pismenost.

Iako je to njegov primarni cilj, "Mislimetar" nije ograničen samo na korištenje u nastavi i neformalnom obrazovanju.

Moguće ga je koristiti i za individualno učenje i napredovanje te je potpuno besplatan za preuzimanje na sljedećim linkovima:

Android

iOS

Huawei

Radionica u Bijeljini je bila posljednji interaktivni događaj za učenike/ice i nastavnike/ice u okviru ovog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza