Podržao Imtec

Dodijeljene nagrade za inovativne nastavnike

09.02.2023. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Imtec

Tehnologiju nastavljamo stavljati u službu obrazovanja, a inspiraciju iznova i iznova nam daju vrijedni i inovativni nastavnici, kazali su iz kompanije Imtec.

Tehnologiju nastavljamo stavljati u službu obrazovanja, a inspiraciju iznova i iznova nam daju vrijedni i inovativni nastavnici, kazali su iz kompanije Imtec.

I ove godine nevladina organizacija Centar za obrazovne inicijative Step by Step dodijelila je nagrade za inovativne odgajatelje i odgajateljice, nastavnike i nastavnice i stručne saradnike i saradnice u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju. Ovakvi događaji najbolje su priznanje za sve edukatore i edukatorice i stoga ih i treba njegovati i podržavati. Kompanija Imtec je i ovaj put prepoznala vrijednost ovakvih događaja i dala svoj doprinos kako prošle, tako i ove godine.

Merim Stupar menadžer sektora projektne prodaje Imtec d.o.o. govori o značaju pružanja podrške ovakvim događajima: "Projekat dodjele Nagrade za inovativne nastavnike podržavamo već nekoliko godina u nizu iz razloga što želimo na sve načine da podržimo one nastavnike koji se ističu i koji svojim dodatnim angažmanom doprinose kvalitetnijem obrazovanju u našoj državi. Od ove godine smo sponzori Specijalne nagrade za korištenje IKT u obrazovanju, te smo ponosni da je nagradu dobila inovativna praksa koja u svojoj osnovi koristi IKT. Nagrada koju dodjeljujemo su VR naočale Meta Quest 2, Oculus Quest 2, koja se u nastavi može iskoristiti za video prikaz različitih 3D modela, te može doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju učenika s poteškoćama sa sluhom."

Inovativni nastavnici i nastavnice predstavili su svoje prakse, a pobjednici su birani u pet kategorija. Ono što nije bila praksa prethodnih godina jeste dodjela Specijalne nagrade koju je na ovogodišnjoj organizaciji osvojila praksa pod nazivom "Web aplikacija za učenike oštećenog sluha" koju su predstavile direktorica „JU Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo“ Meliha Povlakić Hadžiefendić i profesorica Mejrema Ljevaković.

"Usvajanje  govornog jezika učenicima oštećena sluha  je naporan, mukotrpan i dugotrajan proces. Uglavnom imaju oskudan rječnik zbog čega imaju teškoće u pismenom i usmenom izražavanju, te u korištenju literature, što im otežava  uspješnost u obrazovnim procesima. Ohrabreni činjenicom da bez teškoća vladaju  IKT  kreirali smo  Web slikovni rječnik.  Ova aplikacija je urađena tako da su riječi, odnosno pojmovi ilustrovani odgovarajućim sličicama. Riječi su razvrstane   po temama i podtemama, te nivoima. Kroz  različite vježbe  učenici   vježbaju i usvajaju  nazive  za pojmove. Vježbe se boduju.  Aplikacija  se može koristiti na mobitelu i  na računu.  Postignuta je mogućnost da učenici  koriste aplikaciju  kod kuće, u školi ili bilo gdje te da  tako im se povećava mogućnost za  bogaćenje vokabulara.", kazala je Mejrema Ljevaković. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti