Lejla Selmanagić i Amra Tabaković: Dvije dame u svijetu održivosti

23.03.2024. 08:07 / Izvor: Žene.ba
žene

Pokretanje platforme www.esgkorisno.ba.

Nedavno je na našem tržištu pokrenuta jedinstvena edukativna platforma o sve aktuelnijoj temi održivosti i primjene ESG koncepta u kompanijama. 

Lejla Selmanagić i Amra Tabaković, su za portal Žene.ba podijelile priču o svom profesionalnom putu koji ih je doveo do ideje uspostavljanja platforme www.esgkorisno.ba.

Otkud ideja za jednom ovakvom platformom?

"Pojmovi održivost i ESG već dugo vremena su prisutni na svjetskoj sceni a u posljednje vrijeme sve više i na našem tržištu. Kroz razgovore sa našim poznanicima, kolegama, prijateljima, shvatile smo da je prisutno nerazumijevanje ESG koncepta. Kroz našu platformu želimo da ispričamo priču na jednostavan i prilagođen način, priču koja će biti korisna svima – kompanijama, stanovništvu, zajednici u kojoj živimo. Radujemo se što smo jedni od pionira na našem tržištu koji se bave ovom temom, te što možemo doprinijeti povećanju svijesti o održivim aktivnostima.", kaže Amra.

Lejla, po struci ste ekonomistica sa preko 20 godina iskustva u finansijskom sektoru. Na koji način je Vaša dosadašnja profesionalna karijera povezana s temom održivosti? 

"Zahvaljujući dugogodišnjem radnom iskustvu u finansijskoj instituciji, postala sam svjesna važnosti i značaja održivosti, te njenog uticaja na poslovanje i društvo. Na samim počecima mog radnog vijeka je bio popularan pojam CSR (društveno odgovorno poslovanje) potom održivost tj. sustainabilty a danas je to ESG. Početni fokus na donacije i sponzorstvo pod CSR-om evoluirao je u sveobuhvatan pristup održivom poslovanju koji danas obuhvata šire društvene i ekološke aspekte, te upravljanje korporativnim praksama kroz ESG kriterije. Kroz ovaj proces, stekla sam razumijevanje kako održivost utječe na poslovanje i društvo kao i važnost njenog integrisanja u poslovnu strategiju. Aktivno sam pratila razvoj CSR-a do ESG-a, kontinuirano učeći i prilagođavajući se promjenama kako bih bila u korak sa najnovijim trendovima i praksama u oblasti održivosti."

Amra, preko decenije radite u odnosima s javnošću ali i ste se bavili i upravljanjem održivošću. Također, dobili ste i specijalističku diplomu iz upravljanja održivošću na Oxford College of Marketing?

"Tako je. Inače sam po struci magistrica ekonomskih nauka a svoju profesionalnu karijeru skoro petnaest godina gradim u komunikacijama i odnosima s javnošću te veoma uživam u tom poslu. Još prije 10 godina sam počela raditi na aktivnostima upravljanja održivošću kada se, moram priznati, malo ljudi na našem tržištu bavilo tom tematikom. Obzirom da sam se veoma zainteresovala za ovu temu, logičan korak mi je bio da samostalno istražim ovu oblast te sam prije dvije godine upisala Oxford College of Marketing gdje sam dobila specijalističku diplomu iz oblasti komuniciranja o održivosti. Ova dodatna edukacija je bila na neki način podstrek za aktivnosti na kojima Lejla i ja radimo danas."

Šta je sve prethodilo uspostavljanju ovakve platforme?

"Ništa se ne može 'napraviti preko noći'. Bilo je potrebno najprije detaljno razraditi ideju kroz proces istraživanja, razvoja i testiranja, kako bismo osigurali da ista odgovara potrebama korisnika i tržišta. Nadamo se da smo u tome i uspjele."

Koji su planovi za dalji razvoj platforme?

"Platforma www.esgkorisno.ba je baza za aktivnosti koje planiramo dalje granati i nadograđivati. Platforma je rezultat našeg znanja ali i iznimno dobre energije koju imamo prilikom rada na ovom projektu. Nadamo se da će i drugi prepoznati važnost ove platforme i podržati nas na tom putu. Uživamo u ovoj našoj vožnji da tako to kažem i zasigurno se vidimo na različitim cestama koje će nas voditi tamo gdje treba da budemo.", kaže Amra.   

"Kao što je Amra rekla platforma je osnova za naše daljnje aktivnosti kojih ima na pretek. Prilikom njenog razvoja i definisanja sadržaja značajan izazov je bio isfiltrirati sve ideje koje smo imale pa smo daljni razvoj ove priče podijelile u tri faze. Sada nam je naravno fokus na usavršavanju platforme, a onda idemo sa implementacijom ostalih ideja čemu se jako veselimo.", zaključila je Lejla.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza