Putnici u SAD-u smjet će i na letovima koristiti svoje gadgete

01.11.2013. 09:39 / Izvor: 24sata.info
Putnici u SAD-u smjet će i na letovima koristiti svoje gadgete

Promjena u SAD-u na snagu će vjerojatno stupiti do kraja godine, ali će uređaji i dalje morati biti u "zrakoplovnom modu", ako imaju podršku za mobilne mreže.

Putnici u zrakoplovima smiju opet koristiti elektroničke uređaje u 'svim fazama' leta u SAD-u, ako zrakoplovna kompanija odluči da može tolerirati te interferencije, objavila je američka Savezna uprava za zračni promet (FAA). No, korištenje telefona za pozive i dalje će biti zabranjeno.

Ova će promjena najvjerojatnije stupiti na snagu do kraja godine. Pravila za telefoniju regulira drugo tijelo (FCC) i nije vjerojatno da će se uskoro promijeniti, zbog radijskih signala koji mogu ometati opremu aviona, piše BBC.

Ovo znači da će putnici uskoro, uz male iznimke, smjeti koristiti svoje MP3 playere, tablete, telefone i ostale gadgete, ali morat će biti u zrakoplovnom modu, odnosno mrežna veza će morati biti ugašena. Zrakoplovne kompanije morat će testirati svoju opremu na ovakve uređaje i poslati rezultate regulatorima na odobrenje, piše NY Times. 

U nekim slučajevima, poput letova pri slaboj vidljivosti, što je 1 posto letova, neki sustavi za slijetanje ne bi mogli tolerirati interferencije s ovih uređaja te bi kompanije mogle od putnika zatražiti da isključe uređaje. Michael P. Huerta iz FAA je rekao kako je pravilo o zabrani korištenja elektroničkih uređaja u dijelovima leta bilo na snazi 50 godina, a da su se od tada promijenili i uređaji i zrakoplovi.

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza