Radi se na detektoru laži za objave na društvenim medijima

20.02.2014. 10:55 / Izvor: 24sata
Radi se na detektoru laži za objave na društvenim medijima

U tijeku je razvoj detektora laži za društvene medije. Tim bi se uređajem moglo u stvarnom vremenu ustanoviti je li neka objava na internetu istinita ili ne, kao i je li stvorena s ciljem širenja lažnih informacija.

U tijeku je razvoj detektora laži za društvene medije, javlja BBC. Tim bi se uređajem moglo u stvarnom vremenu ustanoviti je li neka objava na internetu istinita ili ne, kao i je li stvorena s ciljem širenja lažnih informacija.

Projekt Pheme (Fama), nazvan po ženi iz grčke mitologije poznatoj po širenju glasina, je nastao iz istraživanja nastalog na temelju upotrebe društvenih medija tijekom nereda u Londonu 2011. godine.

"Nakon nereda 2011. godine pojavili su se prijedlozi o gašenju društvenih mreža kako bi se spriječilo pobunjenike da ih koriste za organiziranje", objašnjava dr. Kalina Bončeva, glavna istraživačica na projektu.

"Ali društvene mreže također pružaju korisne informacije. Problem je što se sve događa tako brzo da ne možemo brzo razlučiti istinu od laži", dodaje.

Sustav će izvore informacija razvrstati u kategorije kao što su novinari, stručnjaci, svjedoci i slično. Sustav će također pretraživati povijest računa na društvenim mrežama kako bi se utvrdilo jesu li dosadašnje objave bile istinite ili lažne. Pratit će se razvoj razgovora na društvenim mrežama, a provjeravat će se i izvori kako bi se utvrdila istinitost informacija. Rezultati će biti vizualno predstavljeni kako bi korisnici mogli procijeniti je li informacija točna.

Glasine će biti razvrstane u četiri kategorije - špekulacija, kontroverzija, te nenamjerno, odnosno zlonamjerno širenje pogrešnih informacija. Prvi rezultati očekuju se za 18 mjeseci te će biti testirani uglavnom sa skupinama novinara i liječnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza