Marchionne: FIAT-u je odzvonilo u Europi

09.03.2015. 12:51 / Izvor: Federalna.ba
Marchionne: FIAT-u je odzvonilo u Europi

Svi vodeći njemački proizvođači automobila, među kojima Audi, BMW i Mercedes-Benz, prošle godine prodali su više automobila u Evropi od FIAT-a, dok je Škoda prodala gotovo jednak broj automobila kao FIAT.

FIAT više nikada neće biti konkurentan na masovnom tržištu Europe kao što je nekada bio, kaže direktor italijanske kompanije, Sergio Marchionne.

Prema njegovim riječima, ova promjena sa uklapa u strateški plan i fokusiranost kompanije na profit.

Svi vodeći njemački proizvođači automobila, među kojima Audi, BMW i Mercedes-Benz, prošle godine su prodali više automobila u Evropi od FIAT-a, dok je Škoda prodala gotovo jednak broj automobila kao FIAT, prenosi portal "Automotive news Europe".

"Kada je riječ o obimu masovne proizvodnje vozila, FIAT više ne nudi, ali i ne namjerava da nudi punu paletu proizvoda poput ostalih masovnih proizvođača. FIAT će izgubiti svoju poziciju kao generalni brend, ali će se fokusirati na ono što najbolje radi", izjavio je Marchionne na ovonedjeljnom sajmu automobila u Genevi.

"Automotive news Europe" navodi da je Marchionne postepeno snizio FIAT-ovu paletu proizvoda u Europi, kako bi se fokusirao na manja vozila, poput "pande" i vozila iz porodice "500", među kojima su "500" hatchback, "500L" minivan i "500X" cross-over.

Dugo odlagana zamjena za kompaktni model "bravo" sada je najavljena za 2016. godinu i proizvodit će se u Turskoj. U međuvremenu, zastarjeli model "punto" bi trebalo da iduće godine bude zamijenjen novim članom iz porodice "500".

"U narednih pet do deset godina, doći će do rekonfiguracije našeg tržišnog udjela iz dva razloga. Jedan je globalizacija brenda 'džip', a drugi je uvođenje Alfa Romea kao globalnog proizvođača premium i sportskih automobila", zaključio je Marchionne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza