Dalibor Đumić: Patentirao kolica koja se pokreću treptajem oka

05.12.2016. 13:09 / Izvor: Federalna.ba
Dalibor Đumić: Patentirao kolica koja se pokreću treptajem oka

Pokretanje vozila snagom misli ili treptajem oka – zvuči futuristički, ali i nerealno. Ipak, nije tako.

Pokretanje vozila snagom misli ili treptajem oka – zvuči futuristički, ali i nerealno. Ipak, nije tako. Posebno prilagođenim softverom, Bišćanin Dalibor Đumić (22), student završne godine elektrotehnike, sa svojim mentorom napravio je čudo – kolica koja se pokreću treptajem oka.

Taj softver primjenjen je na invalidska kolica, ali može pokretati sve vrste vozila.

"Uređaj skenira moždane aktivnosti, a osim toga ima mogućnost da skenira i dobiva impulse s očiju, odnosno s trepavica. Na trepavicama se nalaze maleni mišići, pa kada oko trepne, mišići šalju električni impuls koji mozak prepoznaje", objašnjava Dalibor Đumić za federalnu.ba.

Kada mozak prepozna impuls, pojednostavljenim Daliborovim softverom, kolica bivaju pokrenuta u željenom smjeru korisnika. Dalibor je i sam invalid – oštećenog sluha i govora, ali upravo taj invaliditet ga je potaknuo na učenje i razvijanje talenta.

Kao najbolji učenik u bihaćkoj Elektrotehničkoj školi, Dalibor dobiva stipendiju, a uskoro završava fakultet. Očekivano, nastavlja školovanje i daljnje usavršavanje. U tome mu pomaže profesor Jasmin Kevrić. Kaže, mnogi ga pitaju kako je raditi sa Daliborom, s obzirom na invaliditet ovog fantastičnog mladića, prenosi federalna.ba.

"Na osnovu svog iskustva, to uopće ne vidim kao neku vrstu hendikepa – već kao veliki plus. On je jako proaktivan, sam dolazi na ideje. Za razliku od nekih drugih studenata, Dalibor je taj koji prisiljava nas profesore svojim idejama, koji nas gura", kaže profesor Kevrić, sa Odjela elektrotehnike Burch Sveučilišta u Sarajevu.

Ovakvim mladim, pametnim i proaktivnim ljudima poput Dalibora, sjajna budućnost u naprednim zemljama svijeta je osigurana. Za dobro ovog društva i države, potrebno je da oni koji nas vode prepoznaju Daliborove znanstvene, ali i ljudske kvalitete, i pomognu mu – kako bi naša zemlja dokazala da ima sluha za trud i zalaganje najboljih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza