Kineska svemirska letjelica sletjela na "tamnu stranu" Mjeseca

03.01.2019. 08:33 / Izvor: Agencije
Kineska svemirska letjelica sletjela na 'tamnu stranu' Mjeseca

Ova misija također pokazuje ambicije Kine da zajedno s SAD-om i Rusijom postane vodeća snaga u istraživanju svemira.

Kineska svemirska letjelica Chang'e-4 uspješno je sletjela na "tamnu stranu" Mjeseca, izvjestili su kineski državni mediji. Riječ je o prvoj takvoj misiji u historiji koja predstavlja ogroman korak za istraživanje svemira.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) lansirala je Chang'e-4 rover raketom Long March-4C sa lansirnog kompleksa Xichang na jugozapadu Kine. 

Chang'e-4 rover je u 4 sata i 26 minuta po našem vremenu dotakla južni Mjesečev pol, a odmah nakon slijetanja objavljene su i prve fotografije. Administrator u NASA-i Jim Bridenstine rekao je da je riječ o impresivnom dostignuću.

Cilj ove misije je detaljno mjerenje terena i istraživanje mineralnog sastava Mjeseca. Na "tamnoj strani" nalazi se neuporedivo više kratera, a naučnici još uvijek ne mogu shvatiti zašto je to tako, te se nadaju da bi Chang'e-4 mogao dati odgovor na to pitanje.

Ova misija također pokazuje ambicije Kine da zajedno s SAD-om i Rusijom postane vodeća snaga u istraživanju svemira.

Inače, "tamna strana" Mjeseca zapravo nije tamna, ona je obasjana jednakom mjerom kao i strana koja se vidi sa Zemlje. Riječ "tamna" povezana je sa činjenicom da je ona uvijek okrenuta od naše planete, dok je vidljiva strana uvijek okrenuta prema Zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza