Vještačka robotska ruka od Lego kockica

12.02.2019. 12:17 / Izvor: REUTERS
Vještačka robotska ruka od Lego kockica

​Devetnaestogodišnjak, David Aguilar, student bioinženjeringa na Univerzitetu Internacional de Catalunia u Španiji, napravio je vještačku robotsku ruku koju koristi kao protezu.

Devetnaestogodišnjak, David Aguilar, student bioinženjeringa na Univerzitetu Internacional de Catalunia u Španiji, napravio je vještačku robotsku ruku koju koristi kao protezu.

Ovo možda i nije toliko interesantna vijest, sve dok se ne kaže da je proteza napravljena od Lego kockica. 

David ima rijetko genetsko oboljenje i rođen je bez desne podlaktice. To ga je nagnalo da još sa devet godina, igrajući se Lego kockicama napravi prvi funkcionalni model robotske ruke.

Od tada je napravio još tri modela koristeći isti materijal, a svaki od njih je bio napredniji od prethodnog i imao je veću pokretljivost.

Njegovi modeli imaju oznake MK, iza kojih slijedi broj, a ime je odabrano kao počast superheroju Iron Man-u i njegovim MK oklopnim odjelima. Najnoviji model ima mogućnost savijanja u zglobu lakta i hvataljke koje pokreće elektromotor.

Njegova želja je da, po završetku fakulteta, dizajnira pristupačne robotske udove za ljude kojima su potrebni, kako bi se osećali kao normalne osobe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza