Analitičari ponovno smanjili procjene rasta dobiti evropskih kompanija

05.02.2019. 10:48 / Izvor: HINA
Analitičari ponovno smanjili procjene rasta dobiti evropskih kompanija

Još prije sedmicu dana očekivali su rast zarada za 4,8 posto, a u prethodnoj sedmici 6 posto.

U anketi Reutersa analitičari su prošle sedmice ponovno smanjili procjene zarada vodećih evropskih kompanija, već treću sedmicu zaredom, što je posljedica usporavanja rasta globalne, kao i ekonomije eurozone.

Prema novoj anketi, analitičari procjenjuju da su u posljednjem lanjskom tromjesečju zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa porasle za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Još prije sedmicu dana očekivali su rast zarada za 4,8 posto, a u prethodnoj sedmici 6 posto.

Dosad je oko 30 kompanija iz STOXX 600 indeksa objavilo kvartalne rezultate, pri čemu ih je 50 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Spori rast zarada posljedica je, kažu analitičari, usporavanja rasta globalne, ali i ekonomije eurozone.

Tako je, na primjer, prošle sedmice objavljeno da je talijanska ekonomija, treća po veličini u eurozoni, u posljednjem lanjskom tromjesečju uronila u recesiju.

Njemačka je privreda, pak, u cijeloj prošloj godini porasla za 1,5 posto, što je znatno sporiji rast u usporedbi s godinom ranije i najslabiji u posljednjih pet godina.

Eurostat je, pak, nedavno objavio da je ekonomija Evropske unije u posljednjem kvartalu prošle godine porasla 1,5 posto na godišnjem nivou, sporije u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je rast iznosio 1,8 posto.

Zbog svega toga, evropske kompanije bilježe znatno sporiji rast zarada u odnosu na američke.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava američkog S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasla oko 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što se, među ostalim, zahvaljuje lanjskom poreznom rasterećenju u SAD-u.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU