POKAZALI STATISTIČKI PODACI

Kina više nije glavni trgovinski partner Njemačke

10.05.2024. 09:46 / Izvor: Agencije
kina

Foto: (Fabian Bimmer/Reuters

Kinesko-njemačka razmjena iznosila je nešto manje od 60 milijardi eura.

Sjedinjene Američke Države pretekle su u prvom tromjesečju u robnoj razmjeni s Njemačkom Kinu i zauzele poziciju glavnog trgovinskog partnera, izračunao je Reuters na osnovu službenih statističkih podataka.

Vrijednost američko-njemačke trgovinske razmjene dosegnula je u periodu od januara do marta 63 milijarde eura, prema podacima Destatisa koje prenosi Hina.

Kinesko-njemačka razmjena iznosila je nešto manje od 60 milijardi eura.

Još u 2023. godini Kina je bila najveći trgovinski partner Njemačke, osmu godinu zaredom, s vrijednošću razmjene od 253 milijarde eura.

Zaostatak njemačko-američke razmjene iznosio je tada tek nekoliko stotina miliona eura.

Političke razlike

"Njemački izvoz u SAD-u ponovo je porastao (u prvom tromjesečju – op. ur.) zahvaljujući jačanju američke ekonomije, dok izvoz u Kinu smanjen, kao i uvoz", rekao je Vincent Stamer iz Commerzbanka, objašnjavajući promjenu na vrhu ljestvice njemačkih trgovinskih partnera u prvom kvartalu.

Određenu ulogu odigrali su i strukturi faktori, dodao je Stamer.

"Kina je napredovala na ljestvici lanca vrijednosti i sada u većoj mjeri sama proizvodi sofisticiraniju robu koju je nekada uvozila iz Njemačke", rekao je Stamer, dodajući i da su njemačke kompanije izvoz u Kinu zamijenile selidbom proizvodnje u azijskog diva.

Njemačka je prošle godine objavila da želi smanjiti izloženost Kini, pozivajući se na političke razlike i optužujući Peking u strateškom dokumentu za “nepoštenu praksu”. Berlin nije precizirao kakve političke mjere planira poduzeti kako bi ublažio ovisnost, napominje Reutres.

Njemački uvoz kineske robe pao je u prvom tromjesečju na godišnjem nivou gotovo 12 posto, a izvoz se smanjio nešto više od jedan posto, rekao je Juergen Matthes iz ekonomskog instituta IW.

Stručnjak IW-a nagađa da razloge možda treba tražiti u činjenici da “kineska ekonomija postiže slabije rezultate nego što su se mnogi nadali, a američka bolje nego što se očekivalo”.

"Uklanjanje rizika"

SAD sada čini oko 10 posto njemačkog robnog izvoza dok je udio Kine pao ispod šest posto, dodaje Matthes.

"Globalni ekonomski trendovi nepovoljni su za njemački ekonomski model i čini se da je započeo proces reorijentacije, motiviran, između ostalog, i geopolitičkim razlozima: udaljavanje od kineske konkurencije i približavanje američkom transatlantskom partneru", zaključuje stručnjak njemačkog instituta.

Njemačka ekonomija gotovo je stagnirala u prvom tromjesečju dok je američka porasla za tri posto u odnosu na isto prošlogodišnji period.

Aktivnost u kineskoj ekonomiji porasla je pak za 5,3 posto.

Njemačka insistira na strategiji "uklanjanja rizika" u odnosima s Kinom, a Evropska komisija otvorila je niz istraga, sumnjajući da kineske kompanije uspješno konkuriraju u Evropskoj uniji zahvaljujući državnim subvencijama.

Krajem aprila Brisel je odlučio provjeriti i javnu nabavku medicinske opreme u Kini i poziciju evropskih kompanija.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital