Tuzla Film Festival na Berlinalu

31.01.2013. 09:30 / Izvor: eKapija.ba
Tuzla Film Festival na Berlinalu

Ova izvrsna vijest u direkciju Festivala stiga je prije nekoliko dana i tako je Tuzla prvi put dobila predstavnika na ovom prestižnom festivalu.

Ekipa Tuzla Film Festivala učesnik je 63. Berlinala, Internacionalnog filmskog festivala koji se održava od 7. do 17. februara 2013. godine u Berlinu/Njemačka. Ova izvrsna vijest u direkciju Festivala stiga je prije nekoliko dana i tako je Tuzla prvi put dobila predstavnika na ovom prestižnom festivalu. Naime, Prvi Tuzla Film Festival u organizaciji UG Magic Factory održan je od 22. do 26. augusta 2012. godine i publici je ponudio oko 100 filmova sa južnoslavenskih prostora u četiri kategorije: animirani, kratki igrani, dokumentarni i dugometražni igrani. Prvi festival su posjetila zvučna imena poput Lazara Ristovskog, Ademira Kenovića, Emira Hadžihafizbegovića, Miroslava Momčilovića, Dragana Marinkovića, Miloša Samolova, Janko Baljak i mnogi drugi, a dodijeljene su i Vile TFF-a za najbolja filmska ostavarenja. Sve ovo je bilo referenca da TFF bude učesnik na prestižnom festivalu u Berlinu uz najveća imena iz svijeta filma.

"Pored poziva za učešće na Festivalu u Berlinu,  dobili smo i poziv za učešće naše ekipe na eminentnom festivalu Golden Carpathian u Bukureštu, zatim na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu, kao žiri na festivalu u Sopotu itd.   Ovo pokazuje da se trud isplati bez obzira na sva negodovanja na koja je naišla sama ideja o organizaciji jednog ovakvog Festivala. Ovo je uspjeh jedne male, ali ambiciozne ekipe koja radi na realizaciji TFF-a. Također, svjetski festivali su šansa da promovišemo filmske autore sa južnoslavenskih prostora, Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, kao i sve prijatelje Festivala", istakao je Boris Balta, direktor TFF-a.

Da će ovo biti uspješna godina za TFF pokazuje i činjenica da je festival iz Tuzle uspostavio i prijateljske odnose sa nekoliko festivala kao što su bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) koji će se održava prve sedmice u maju 2013. u New Yorku, zatim sa Film festivalom "Itching and Scratching" koji se održava u Danskoj. Ovi odnosi rezultirat će i zajedničkim projektima, a sve sa ciljem promocije i razvoja filmske industrije kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

Kako je najavljeno iz direkcije TFF-a za II Tuzla Film Festival – južnoslavenskog filma koji će se održati od 18. do 22. septembra 2013. godine planirana je i realizacija nekoliko novih projekata koji će dati priliku svim zainteresiranima da pošalju svoja ostvarenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza