Sedmica turskog filma u BiH od 11. do 15. decembra (Video)

12.12.2019. 09:31 / Izvor: Fena
Sedmica turskog filma u BiH od 11. do 15. decembra (Video)

Institut "Yunus Emre", podsjeća Uygun, djeluje u 50 zemalja svijeta i radi na zbližavanju različitih kultura te je angažiran u velikom broju projekata.

Sedmica turskog filma u Bosni i Hercegovini, deveta po redu, održava se od 11. do 15. decembra, a sinoć u Sarajevu je otvara projekcija filma "Ljeto u Ankari - Oproštajno pismo", u kinu Meeting Point.

Cijelu manifestaciju najavili su popodne na pres-konferenciji održanoj u Ambasadi Turske u BiH glavni glumac u navedenom filmu Gurkan Uygun, kao i drugi turski glumac Erdem Erguney te ambasador Turske u BiH Haldun Koc i direktor Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu Mehmet Akif Yaman.

Protagonista filma koji otvara manifestaciju Gurkan Uygun, povodom ovog gostovanja u Sarajevu je izjavio da najljepšu stvar za jednog glumca predstavlja upoznavanje s drugačijim kulturama.

"U Bosni i Hercegovini živi više kultura "a mi želimo prenijeti naša osjećanja i razmišljanja", kazao je.

Institut "Yunus Emre", podsjeća Uygun, djeluje u 50 zemalja svijeta i radi na zbližavanju različitih kultura te je angažiran u velikom broju projekata.

Turski umjetnik Uygun se nada gostovanju i na desetoj Sedmici turskog filma u BiH s novim ostvarenjem kojim će se predstaviti publici.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc je poželio dobrodošlicu umjetnicima povodom devete Sedmice turskog filma u BiH te naglasio da su kinematografija, odnosno kultura i umjetnost, zajednički jezik svuda u svijetu i faktor sporazumijevanja i među narodima različitih jezičnih područja.

I on je naglasio da je Bosna i Hercegovina tlo bogato multietničnošću, multikulturalnošću, "a mi u ovoj Sedmici filma želimo doprinijeti tom kulturnom bogatstvu".

Sedmica turskog filma, dodao je ambasador Koc, organizira se u više zemalja svijeta i promovira na taj način Republiku Tursku i međusobne zajedničke vrijednosti.

Direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman podsjetio je na ovogodišnje obilježavanje desetogodišnjice te institucije koja je, po njegovim daljnjim navodima, učinila mnogo na izučavanju turskog jezika u BiH, primjerice u projektu "Moj izbor je turski" koji se realizira u školama, sa 10.000 učenika.

Yaman naglašava da Institut mnogo radi i na polju kulture i umjetnosti tokom cijele godine te da je omogućio da tokom ovogodišnje Sedmice turskog filma, u 23 grada Bosne i Hercegovine publika može vidjeti odabrana kinematografska ostvarenja.

Glumac Erdem Erguney zahvalio je Ambasadi Turske i Institutu "Yunus Emre" što su podržali manifestaciju turskog filma u BiH i omogućili ovo njegovo gostovanje u Bosni i Hercegovini.

"Radeći srcem, vjerujem da možemo doprijeti jedni do drugih", kazao je Erguney.

Deveta Sedmica turskog filma organizirana je u Bosni i Hercegovini uz podršku Glavne direkcije za kimnematografiju Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i u organizaciji Instituta Yunus Emre.

Od 11. do 15. decembra će u 23 grada BiH biti prikazana neka od najljepših ostvarenja turske kinematografije, koja će publika u Sarajevu imati priliku da besplatno pogleda u kinu Meeting Point.

Osim filma "Ljeto u Ankari - Oproštajno pismo", bit će prikazana ostvarenja moderne turske kinematografije - "Mađioničar", "Djedovi ljudi", "Ne pričaj mi priče", "Ajla". 

Mališani će moći pogledati animirane filmove "Družba malih spasitelja" i "Raja iz ulice".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza