Uspješna godina za Muzej Sarajeva koji je obilježio 70 godina rada

03.01.2020. 14:16 / Izvor: Fena
Uspješna godina za Muzej Sarajeva koji je obilježio 70 godina rada

Muzej Sarajeva je tokom prošle godine ispunio ambiciozni plan obilježavanja jubileja.

Muzej Sarajeva je tokom prošle  godine ispunio ambiciozni plan obilježavanja jubileja „70. godina od osnivanja Muzeja“. Tako je u ovoj godinu ova institucija ispunila u potpunosti zadati plan i program na polju muzeoloških, znanstveno-istraživačkih, izdavačkih i izložbeno-promotivnih aktivnosti, saopšteno je iz ove institucije.

"Sedamdeset godina na prikupljanju i čuvanju građe, njihova naučna obrada i izlaganje kroz stalne i povremene postavke i izložbe, spada u važan segment muzeološkoga djelovanja, ali ne trebamo zanemariti činjenicu da je misija muzeja također da svojim radom afirmira cjelokupno bh. kulturno naslijeđe. Muzej Sarajeva je pokrenuo rad na digitalizaciji svih depandansa, a njih je pet (Despića kuća, Svrzina kuća, Muzej Jevreja BiH, Brusa bezistan i Muzej Sarajevo 1878.-1918.) kao i 3D snimanje najdragocjenijih artefakata iz arheološke zbirke Muzeja", navodi se u saopćenju koje potpisuje Adnan Muftarević, v.d. direktora Muzeja Sarajeva.

Muftarević navodi da je cilj da se internacionalizira rad ove institucije i da se omogući  da ga publika u cijeloj BiH ali i van granica posjeti i sazna više o historiji Sarajeva i BiH.

Tokom prošle godine realizirana su arheološka iskopavanja na Starom mezarju Kovači i izložbe „Heroj Valter“ i „Staro Sarajevo iz kolekcije Koste Mandića“, te „Sjećanja“ na kojoj su predstavljene slike bh. umjetnika Ibrahima Ljubovića i druge prigodne izložbe kojim smo obilježili „Noć muzeja“, „Dan holokausta“, „11. juli“, „Dan nezavisnosti BiH“, „6. april“ i drugi programi.

Muzej je i u znanstveno-stručnom okviru otišao korak dalje pa je ustanovljena i antropološka zbirka kao do sada jedina u muzejskim institucijama Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

"Otvaranje Muzeja prema svojim sugrađanima ogleda se i u interakciji između Sarajki i Sarajlija s Muzejem kao nositeljem materijalnog ali i nematerijalnog bogatstva grada i njegovih žitelja. Nekoliko  porodica je svoju ostavštinu predalo Muzeju na čuvanje. Ponosni smo na činjenicu da je naša zbirka legata sve veća i da građani imaju povjerenja u našu stručnost i sigurnost zaštite koju smo  provodili svih ovih 70 godina na obostrano zadovoljstvo", smatra  v.d. direktora Muzeja Sarajeva Adnan Muftarević.

U ovoj godini Muzej Sarajeva nastaviti će svoje aktivnosti s akcentom na znanstveno-istraživački rad koji  će biti publiciran u dvobroju „Priloga za proučavanje historije Sarajeva“.

Također će se uvesti i inovativne novine u stalne i povremene muzejske postavke, te će biti otvorena i stalna postavka u Brusa bezistanu kompletnog starog zlatarsko-filigranskog dućana koje je Muzej otkupio od porodice Tuzi-Sofić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza