Narodno pozorište Mostar online predstavom obilježava Svjetski dan pozorišta

Pauza / KULTURA I FILM

Narodno pozorište Mostar online predstavom obilježava Svjetski dan pozorišta

Predstava će biti dostupna na YouTube kanalu NPM-a tokom cijelog vikenda.

26.03.2020. 13:20 / Izvor: Akta.ba

Narodno pozorište u Mostaru (NPM) obilježit će Svjetski dan pozorišta u petak, 27.marta, prikazivanjem online predstave "Mostarska djelidba" Skendera Kulenovića, u režiji Sulejmana Kuposovića.

Prikazivanjem ove predstave mostarsko pozorište ujedno će započeti praksu redovnog online emitovanja svojih predstava prema standarnim, već ranije poznatim terminima, svakog petka u 20 sati, najavili su iz te pozorišne kuće.

Iz Narodnog pozorišta gledanje predstava bit će omogućeno putem YouTube kanala, link: VIDEO , a linkovi za gledanje predstava bit će objavljeni i na facebook i na instagram profilu Narodnog pozorišta u Mostaru, kao i na web stranici: www.npm.ba.

Inače, Svjetski dan teatra obilježavaju pozorišne kuće širom svijeta različitim programima, kao i čitanjem tradicionalne međunarodne poruke uoči izvođenja predstava.

Tradicionalnu poruku koja se svake godine čita pred publikom ovog puta pročitat će glumica Ajla Hamzić, a poruka će biti objavljena prije predstave na društvenim mrežama NPM-a. Autor ovogodišnje poruke je Šahid Nadim, dramski pisac iz Pakistana.

"Predstava 'Mostarska djelidba' parodija je o našoj autodestrukciji, o nama poganima i zlima, ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima "našeg" svijeta i podneblja. Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli, ljudi, vjera, zemlja … sve. Tema aktuelna tada i izrazito aktuelna danas. Smjenjuju se generacije, politički i vladajući režimi ali mentalitet ljudi i problemi u osnovi ostaju uvijek isti. U režiji Sulejmana Kupusovića ova komedija počinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu, dajući predodžbu o periodu rata od ’92. do ’95. u BiH i zemlji u kakvoj živimo i danas", naveli su iz NPM-a.

Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Ćorda, Amela Kreso i Miralem Kolečić.

Predstava će biti dostupna na YouTube kanalu NPM-a tokom cijelog vikenda, stoji u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza