Festival književnosti i kulture "Poligon" počinje u četvrtak

11.10.2021. 11:05 / Izvor: Fena
festival kulture i književnosti

Foto: Fena

Ovogodišnja tema "Poligona" bavi se svime s čime se suočavamo u ovo doba epidemije i njezinim učincima na umjetnost i književnost.

Festival književnosti i kulture "Poligon" počinje u četvrtak, 14. oktobra, u Mostaru, a tema ovogodišnjeg festivala je "Evropa- obećanje budućnosti".

I ove godine, na nekoliko lokacija u Mostaru, "Poligon" će ugostit neka od najveća imena regionalne književne scene pa će tako festival u četvrtak otvoriti Monika Herceg i Namik Kabil u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Ovogodišnja tema "Poligona" bavi se svime s čime se suočavamo u ovo doba epidemije i njezinim učincima na umjetnost i književnost.

Čak i u normalnim uvjetima mnogi projekti, autori i autorice, umjetnici i umjetnice imaju problema s dobivanjem sredstava ili podrške za svoj rad, što utječe na cjelokupan ekosustav kulture a sada je to još naglašenije, priopćili su organizatori.

"Izuzetno sam sretan da će se festival održati i ove godine, šesti put za redom, usprkos pandemiji i svemu što živimo posljednje dvije godine. Od prošlogodišnjeg Poligona do danas, svijet se mnogo promijenio i morali smo početi promišljati zbilju na druge načine. Upravo odatle je došla ideja za ovogodišnju temu festivala, kako bismo sagledali sve probleme s kojima se suočavaju književnici i književnice, ali i promislili perspektivu budućnosti", kazao je direktor festivala Mirko Božić.

U petak, 15. oktobra održat će se likovna radionica s Majom Rubinić s početkom u 10 sati u Osnovnoj školi Petra Bakule i performans na šetalištu u 18 sati Anteja Jelinića i Matka Abramovića

Istoga dana predstavit će se hercegovački književnici Adnan Žetica i Adnan Repeša u 20 sati u Narodnom pozorištu u Mostaru.

Festival u subotu zatvaraju Radmila Petrović i Ivana Maksić u 20 sati na maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Kao uvod u festivalske aktivnosti večeras će u knjižari Ivo Andrić u Mostaru biti upriličen program "Poligon offline".

Književnik i direktor festivala Mirko Božić razgovarat će s mostarskom pjesnikinjom Anitom Pajić o njenoj posljednjoj zbirci poezije "Redukcije".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza