Na "Mostarskom ljetu" izožba neobjavljenih karikatura Zuke Džumhura

10.08.2020. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Na 'Mostarskom ljetu' izožba neobjavljenih karikatura Zuke Džumhura

Kulturna manifestacije "Mostarsko ljeto" ove će godine građanima Mostara pokloniti i jednu vrlo zanimljivu izložbu radova čuvenog Zuke Džumhura "Zukine karikature".

Kulturna manifestacije "Mostarsko ljeto" ove će godine građanima Mostara pokloniti i jednu vrlo zanimljivu izložbu radova čuvenog Zuke Džumhura "Zukine karikature", koja će biti otvorena u Centru za kulturu u utorak, 11. kolovoza u 20 sati.

U okviru izložbe bit će prikazano  i 30 neobjavljenih karikatura Zulfikara Zuke Džumhura.

Osim toga, uz 30 već objavljenih, pojedinačnih karikatura, bit će izloženo i dodatnih 500 također objavljenih karikatura, koje se nalaze svrstane u pet albuma, priopćili su organizatori manifestacije.

Sama izložba je nastala zahvaljujući Zukinom prijatelju i kolekcionaru Safetu Hebiboviću, koji je Narodnom univerzitetu u Konjicu, njegovoj poslovnoj jedinici Zavičajnom muzeju u sklopu kojeg se nalazi i Zukina rodna kuća, poklonio preko 500 kopiranih i 30. neobjavljenih karikatura.

Pisac, karikaturista, poznato televizijsko lice i boem Zulfikar Zuko Džumhur rođen je 24. rujna 1920. u Konjicu. Bio je to čovjek živog duha i bogate mašte, koji se nije libio koristiti rafiniranim humorom i jetkom ironijom da ismije oholost i glupost vlasti.

Zukina prva ljubav i trajna životna strast bilo je slikarstvo, naročito kariktaura, a oblikovanje šaljivih likovnih minijatura s vremenom je doveo do savršenstva. Njegove ilustracije bile su jednostavne i ekspresivne, a njihova aluditivnost uvijek je bila kristalno jasna i nedvosmislena, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza