Općina Kakanj objavila rijetke fotografije Zgošćanskog stećka

23.09.2021. 10:03 / Izvor: Akta.ba
Općina Kakanj objavila rijetke fotografije Zgošćanskog stećka

Riječ je o crno-bijelim fotografijama Zgošćanskog stećka dok se nalazio u Kaknju.

Općina Kakanj je u okviru Međunarodnog dana kulturne baštine objavila rijetke fotografije Zgošćanskog stećka u Kaknju gdje se nalazio do 1914. godine, kada je prebačen u Zemaljski muzej BiH u Sarajevu.

Riječ je o crno-bijelim fotografijama Zgošćanskog stećka dok se nalazio u Kaknju, transporta stećka iz Kaknja u Sarajevo, te stećka u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Jedan od najljepših segmenata evropske i svjetske baštine su stećci među kojima je najpoznatiji Zgošćanski stećak čija je težina 14 tona i obilato je ukrašen najbogatijim motivima tadašnjeg doba.

Pronašao ga je u neposrednoj blizini Kaknja, na lokalitetu Crkvine, historičar Ćiro Truhelka koji ga je 1914. prenio u Botanički vrt Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Prije nekoliko godina izrađena je i replika Zgošćanskog stećka koja je postavljena na Trgu BiH ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, te replika Zgošćanskog obeliska koja je postavljena u centralnoj gradskoj jezgri Kaknja.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević je kazao da je Općina popisala sve stećke koji su pronađeni na tom području, ali i one koji su odvezeni van Kaknja, i pod budnim okom paze gdje su, u kakvom stanju i kako se ljudi odnose prema njima. 

"Naša patriotska obaveza je da pazimo na sva znamenja srednjovjekovne Bosne. Znamo, prvi koraci su teški, ali mi ih pravimo", kazao je Bajtarević.

Pozvao je sve da čuvaju stećke i druge historijske znamenitosti, simbole srednjovjekovne Bosne, saopćeno je iz Press službe Općine Kakanj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza