U Gračanici obilježeni Dani evropskog nasljeđa

30.09.2021. 15:06 / Izvor: Akta.ba
U Gračanici obilježeni Dani evropskog nasljeđa

Ustanove kulture iz Tuzlanskog kantona su ove godine obilježile Dane evropskog nasljeđa.

Ustanove kulture iz Tuzlanskog kantona su ove godine obilježile Dane evropskog nasljeđa.

Nosilac ovog jedinstvenog projekta u Bosni i Hercegovini je Bosanski kulturni centar TK uz partnere BKC Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

Manifestacija je započela u Kalesiji, a jučer je nastavljena u Gračanici.

Bosanski kulturni centar Gračanica, kao domaćin, za goste učesnike manifestacije iz više gradova TK, predstavnike Ministarstva kulture, sporta i mladih TK, Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog nalijeđa i druge, je priredio bogat program posjete.

Posjea Gračanici je počela obilaskom gračaničke čaršije i Sahat kule, medrese Osman-kapetana, Bijele džamije a potom je upriličena posjeta Zavičajnoj zbirci.
Gosti su posjetili i Centralno spomen-obilježje i staru kuću Mare Popović koja je data na korištenje udruženju žena "Gračaničko keranje" koje je i bilo domaćin obilaska naslijeđa Gračanice. Tu je goste dočekao i gradonačelnik Nusret Helić.

"Ovo je jedan lijep objekat koga smo mi dali na korištenje udruženju žena i to je nešto sa čime se ponosimo jer one su, da tako kažem gračanički brend i evo za ovo vrijeme koliko koriste objekat zaista je on bio u funkciji", rekao je Gradonačelnik poželivši dobrodošlicu gostima u Gračanicu.

Posjeta je završena obilaskom Starog grada Soko gdje su domaćini bile žene iz udruženja žena "Soko". "Ovom posjetom Starom gradu Sokolu BKC kao suorganizator manifestacije "Dani evropskog naslijeđa", završavamo naš današnji program. Program smo organizovali zajedno sa svim gračaničkim udruženjima i Turističkom zajednicom Grada Gračanica", rekao je direktor BKC-a Nedžad Peljto.

Kada lokalna zajednica zajedno sa udruženjima građana se stavi u funkciju očuvanja kulturne baštine onda je ovo najbolji pokazatelj kako to može uspjeti – neke su od reakcija i komentara jučerašnje posjete.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza