Objavljena selekcija za 21. festival bh. drame - Zenica 2022

12.04.2022. 11:53 / Izvor: Fena
festival drame

Bosansko narodno pozorište Zenica zvanično je objavilo selekciju Takmičarskog programa XXI festivala bosanskohercegovačke drame.

Bosansko narodno pozorište Zenica zvanično je objavilo selekciju Takmičarskog programa XXI festivala bosanskohercegovačke drame - Zenica 2022, koji će biti održan početkom juna.

Ovogodišnja selektorica, mostarska univerzitetska profesorica, glumica i teatrologinja doc. dr. sc. Tina Laco, na današnjoj pres-konferenciji u BNP-u istakala je kako je za ovogodišnji festival bilo prijavljeno ukupno 13 predstava, od kojih je ona odabrala šest.

"Mogu reći da nismo zadovoljni brojem prijavljenih predstava. To govori nešto i značajan je simptom onoga u kakvom je stanju, odnosno u kakvom je status naš domaći, bh. dramski tekst. Kakav je i odnos teatara prema njemu", ocijenila je Laco.

Opća je ocjena, dodala je, da se radi o predstavama koje su žanrovski u dijapazonu između drama i komedija, ali da je zbog malog broja prijevljenih predstava te da su bile i dosta raznolike, "malo teže bilo pronaći zajednički nazivnik”. 

"Teme se mogu prepoznati o nekoj vječnoj borbi između individulanog i kolektivnog, osobnga i intimnoga prostora, želje za vlastitom slobodom, za vlastitim odlučivanjima… Naspram ljudi koji nasilno ili latentno, namjerno ili potpuno nesvjesno, na ovaj ili onaj način, uzimaju i daju sebi za pravo da uzimaju naše osnovne slobode i donose odluke umjesto nas. To je, dakle, nešto što se provlači u svim ovim predstavama. S tim, da svaka od njih o takvim temama govori i u niz različitih drugih kategorija, modusa i podžanrova. Dakle, imamo tu i naglasaka na apsurd, tragikomediju, crnu komediju, farsu", kazala je Laco.     

U selekciju su ušle predstave: “Ljubičasto”, Kamerni teatar 55 Sarajevo; “Kuća”, BNP Zenica; “Crna ovca”, Kraljevačko pozorište iz Kraljeva (Srbija); “Banja Luka”, Gradsko pozorište Jazavac Banja Luka; “Neće biti smak svijeta”, koprodukcija Makedonski narodni tetar (MNT) Skoplje/Sarajevski ratni teatar (SARTR) Sarajevo i Peripetija production iz Skoplja (Sjeverna Makedonija) i “Da sam ptica”, Fiji grupa d.o.o. Zagreb (Hrvatska).

Ove će godine, kako je istakla portparolka BNP-a Zenica Merima Handanović, biti izvedena i predstava “Ništa nas ne smije iznenaditi”. To je predstava koja je trebala biti izvedena prošle godine na 20. festivalu bh. drame, a radi se o koprodukcijskom projekatu Pozorišta mladih Sarajevo i Festivala malih i eksperimentalnih scena u okviru MESS-a.

"Predstava će biti izvedena ove godine. Ona je bila isključena iz selekcije, jer je po automatizmu, a zbog nemogućnosti da prošle godine bude izvedena, ušla u selekciju ovogodišnjeg festivala. Nadamo se da ćemo ove godine imati priliku da pogledamo svih sedam predstava i da neće biti nekih okolnosti koje će nas ometati", kazala je Handanović.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza