Odabrani korisnici sredstava za sufinansiranje filmskih projekata za 2022. godinu

03.09.2022. 08:37 / Izvor: Akta.ba
kinematografija

. U kategoriji sufinansiranja kratkometražnog filma podržano je ukupno 7 igranih i dokumentarnih projekata sa ukupnim iznosom od 159.000 KM.

Jučer je u prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo stručni žiri za vrednovanje filmskih projekata i scenarija kojeg su činili Predsjednik Almir Šahinović i članovi Emina Muftić, Milenko Prstojević, Adis Bakrač i Nebojša Bosnić održao maratonsku 11-satnu sjednicu na kojoj je detaljno prošao sve prijavljene filmske projekte i scenarije te donio odluku o izboru korisnika sredstava po konkursu za sufinansiranje proizvodnje filmova za 2022.godinu.

Prema uputama o raspodjeli budžeta od strane Vlade Federacije BiH a u okviru javnog poziva za podršku za proizvodnju filmskih projekata ove godine Fondacija je alocirala 2.060.000 KM za proizvodnju dugometražnih filmova, 200.000 KM za proizvodnju kratkometražnih filmova svih kategorija, te iznos od 32.000 KM za podršku razvoju dugometražnih projekata.

Ove godine stručni žiri uradio je vrlo detaljnu analizu sa strane produkcijske održivosti te umjetničke vrijednosti svih prijavljenih prijavljenih projekata i scenarija te je donesena odluka o sufinansiranju ukupno 15 dugometražnih filmskih projekata od čega 5 igranih i 10 dokumentarnih filmova te 4 projekta manjinskih koprodukcija i to 3 igrana i jednog dokumentarnog filma.

Ukupan iznos alocirane podrške sufinansiranja u ovoj kategoriji iznosi 1.757.665 KM. U kategoriji sufinansiranja kratkometražnog filma podržano je ukupno 7 igranih i dokumentarnih projekata sa ukupnim iznosom od 159.000 KM dok je u kategoriji razvoja scenarističke građe i projekata podržano 9 autora i jedno udruženje sa ukupnim iznosom od 32.000 KM.

Uvid u tekst odluke svi korisnici usluga Fondacije za kinematografiju Sarajevo i svi zainteresovani mogu napraviti OVDJE.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo želi svim odabranim korisnicima za navedene kategorije podrške u proizvodnji filmskih projekata uspješnu i sretnu realizaciju produkcija i razvoja, saopćeno je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza