Glasinačka kolica nakon više od 100 godina na Sokocu, čekaju izgradnju muzeja

15.11.2022. 11:08 / Izvor: N1
Sokolac

Foto: N1

Nakon više od 100 godina Glasinačka kolica iz Beča su stigla na Romaniju, preciznije na Sokolac.

Nakon više od 100 godina Glasinačka kolica iz Beča su stigla na Romaniju, preciznije na Sokolac. Doduše, radi se o replici, ali vjernoj. Početkom ove godine u Austriju je po njih otišao načelnik Opštine Milovan Bjelica. Bjelica je od prirodnjačkog muzeja u Beču tražio da se izradi replika, na šta je dobio promptan odgovor i poziv da dođe po njih.

“Uveli su me u kabinet, i u kabinetu sam vidio dvoja kolica na stolu. Direktorica mi je rekla to su ta kolica koja su našla na vašem području. Imamo zapisnike iz tog vremena, i koja jedinica, vod, ko je našao ta kolica, i da su ta kolica oni uzeli i da su odneseni u Beč, to je muzej Marije Terezije koju je njoj napravio otac, a koga je ona kasnije poklonila državi”, pojasnio je Bjelica.

Glasinačka kolica su pronađena u mjestu Bjelosavljevići, na putu Sokolac – Rogatica, na Glasincu, prilikom austrougarske gradnje ove putne komunikacije još 1880. godine. Izrađena su od bronze, a čine ih četiri točka na kojima se nalaze dvije ptice brodarice.

glasinacka vrata

Kada se gornja ptica podigne, u donji bi se stavljala žar i mirišljave tvari, a služilo bi za prekađivanje grobova. Slična kolica sa pticama brodaricama su pronađena u Austriji i Danskoj.

“Kaže koja su od ovih kolica orginalna. Ja sam zagledao i uzeo sam jedna kolica, ta kolica su bila replika. Šta me opredjelilo, na jednim kolicima sam vidio broj, zaključio sam da bi to mogao da bude muzejski broj, i onda sam uzeo ova koja nisu imala broja. Ta kolica su oni meni dali sa propratnom dokumentacijom, osim toga, upoznali me sa predmetima, obećali su da će tih 200 predmeta fotografisati i opisati gdje je nađen i ko ga je našao”, priča načelnik Sokoca.

Glasinačka kolica trenutno se nalaze u kabinetu načelnika ove opštine Milovana Bjelice, ali plan je da budu izložena u muzeju, koji tek treba da se gradi. Naime izrađen je projekat, a riješeni su i imovinsko pravni odnosi. Sokolac bi trebao uskoro da dobije Gradsku kuću, u kojoj će biti smješten i muzej. Pored toga, plan je da se izgradi i kino sala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza